Verlengde Schrans 2, 8932 NN te Leeuwarden

Inleiding

PRAKTIJKVILLA in 1900 gebouwd door Zijtze Siewert Feddema in een sobere, frans georiënteerde neorenaissancestijl. De zijgevels en de praktijkruimte zijn iets eenvoudiger behandeld dan de voorgevel. Het pand heeft, behoudens vereenvoudigingen aan de dakkapellen en het verwijderen van de jalouziebekleding boven de ramen, geen noemenswaardige veranderingen ondergaan. De voorgevel is georiënteerd op het oosten.

Omschrijving

EXTERIEUR: Vrijstaande praktijkvilla op onregelmatig grondplan van twee volledige bouwlagen met een smallere en lagere aanbouw voor de dokterspraktijk. Het geheel wordt gedekt door afgeknotte schilddaken, belegd met donkerblauw geglazuurde Lucas IJsbrandpannen met geknikte vorstpannen, aan oost-, zuid en noordzijde voorzien van redelijk oorspronkelijke kajuiten en kapellen. De kajuit aan de voorzijde verloor de wangen en een fronton, de kapellen werden van hun heksenhoeden ontdaan. Bij het villa-gedeelte bestaat de gevelopbouw uit een gestucte plint en vervolgens opgaand metselwerk van grauw-rode waalsteen in kruisverband doorspekt met kunststenen, vlakke dorpellijsten en tussen de verdiepingen een omgaande, geprofileerde cordonlijst, afgesloten door een kroonlijst, gedecoreerd met langwerpige van loofwerk voorziene vakken onder een geprofileerde goot. De ramen, voorzien van meest T-vensters en enkele schuifvensters, bezitten een renaissance omlijsting met onder andere consoles en kroonlijstjes: de portiekpoort is rijker behandeld. De oost(voor)gevel kent twee sprongen. De twee linker raamvakken springen het meest naar voren, dan volgt een enkel ingangsvak en een nog verder terugspringend dubbel raamvak met gekoppelde vensters dat op de noordoosthoek afgesnoten is; de verdieping bezit voor twee openslaande deuren een breed balkon, rustend op rijk bewerkte consoles. Het oorspronkelijke balusterhek werd vervangen door een eenvoudiger exemplaar. In de zuidgevel volgt op het eerste raamvak een blind geveldeel met de uitgemetselde schoorsteen; de volgende twee, onregelmatige raamvakken hebben op de begane grond een trapeziumvormige erker, waarna de gevel enigszins inspringt en de één bouwlaag tellende keuken volgt. De noordgevel bestaat uit een blind gedeelte ter breedte van twee raamvakken, in het midden voorzien van een uitgemetselde schoorsteen, een inspringend gedeelte van twee raamvakken en de één verdieping tellende praktijkvleugel met een eigen ingang, voorzien van gesneden deur met smeedijzeren roosters. De onregelmatige westgevel bestaat uit de eindgevels van praktijkvleugel en keuken. Het exterieur bevindt zich in nagenoeg oorspronkelijke staat.

INTERIEUR: De ingang is gelegen in een diepe, rechthoekige portiek, voorzien van een terrazzovloer waar het jaartal 1900 is ingelegd en wanden van sierstuc in imitatieblokken (beneden) en door profielen omgeven vakken. De dubbele, gesneden deur is voorzien van art nouveau-achtige gesmede roosters en oorspronkelijk hang- en sluitwerk (o.a. een deurgreep met klinklichter). Vestibule met dubbele tochtdeur voorzien van eenvoudig geslepen glas. Gang met marmeren vloer en oorspronkelijke paneeldeuren. Bordestrap met twee armen, voorzien van gietijzeren balusters. Bordes wordt verlicht door een glas-in-loodvenster met centraal een afbeelding van `De anatomische les'van Rembrandt uit 1632 binnen een rolwerkcartouche. Vierkante salon met stucplafond met rondpas; oorspronkelijke betimmeringen rond de ramen en vensterbanken en eenvoudige zwartmarmeren schouw. Tussen salon en achterkamer suitepui. Dit vertrek heeft erker, eenzelfde schouw en een wandkast met renaissance omlijsting. Zijkamer met oorspronkelijke vensteromlijsting en vensterbanken. Zolder kent nog de authentieke inrichting en wordt in de uitbouw aan de westzijde verlicht door een glas-in-loodvenster.

Praktijkvilla van algemeen archtiectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang

- als voorbeeld van een praktijkvilla uit 1900