Oldebroek P 458
Zuiderzeestraatweg 415, 8091 PA te Wezep

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (De Oldhorst).

Witgepleisterd blokvormig hoofdgebouw gebouwd in 1751 in opdracht van A.K. Brouwer en naar achteren toe vergroot (verdubbeld) in 1810; aan het einde van de 19de eeuw is tegen de westgevel een toren waarin de diensttrap is gebouwd en kreeg het huis zijn huidige aanzien. Het pand bestaat uit twee bouwlagen onder een met gesmoorde dakpannen gedekt omgaand schilddak; tussen de bouwlagen een waterlijst, onder de gootlijst loopt een fries met trigliefen; dakkapellen met driezijdig fronton. De voorgevel van zeven traveeën breed heeft een middenrisaliet, bekroond door een dakvenster (boogvenster met deelzuiltje) met klauwstukken en een fronton; de risaliet wordt benadrukt door een zuilenportiek voor de toegangsdeur met daarboven een overdekt balkon met ijzeren zuiltjes en een bewerkte balustrade (oorspronkelijk langs de gehele gevel een luifel). De dubbele toegangsdeur met bovenlicht heeft aan weerszijden een smal venster en op de verdieping dubbele balkondeuren. De toren tegen de westgevel kent een geleding met omlijste rondboogvensters; op de verdieping met deelzuiltje en deels blind uitgevoerd. Onregelmatig ingedeelde achtergevel met excentrisch geplaatst risaliet bekroond door een fronton, indeling met T-vensters en blinde vensters. In het INTERIEUR is ondermeer van belang de plattegrond met centrale vierkante gestucte hal met kamers aan weerszijden; in de rechter kamer een beschilderd balkenplafond (XIX) met schouw en lambrisering (ca.1890).

Waardering

Het HOOFDGEBOUW (De Oldhorst) behorend tot de historische buitenplaats De Oldhorst is van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving in neoclassicistische stijl met een oudere kern;

- vanwege de beeldbepalende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg;