519833 - Dominicuskerk
Leeuwarden D 6191
Harlingerstraatweg 7 a, 8913 AA te Leeuwarden

Inleiding

PASTORIE, behorend tot het COMPLEX van de R.K. KERK H. Dominicus met pastorie, doopkapel, sacristie en bijsacristie, gebouwd in 1935-1937 door de architecten H.C.M. van Beers uit Huis ter Heide en Arjen Witteveen uit Leeuwarden. De stijl is Delftse School met invloeden van Kropholler en uit Scandinavië. Het is een christocentrische kerk met een breed middenschip en zijbeuken, die alleen dienst doen als verkeersruimten. Kerk en sacristie hebben geen noemenswaardige wijzigingen ondergaan, de bijsacristie en de zalen ondergingen enkele aanpassingen. De pastorie heeft thans een andere bestemming, maar verkeert behoudens de raamkozijnen en de kleuren in het interieur nog in originele toestand.

De Dominicanen waren in de dertiende eeuw in Leeuwarden met hun werk begonnen. Zij bouwden een klooster en een grote kerk, de Jacobijnerkerk. Na de Reformatie betrokken zij een schuilkerk, gewijd aan de H. Dominicus aan de Speelmansstraat. In 1850 kwam aan de schuilkerkperiode een einde door de bouw van een Waterstaatskerk door Th. Molkenboer uit Leiden. In 1932 besloot men tot nieuwbouw ten westen van de binnenstad aan de Harlingerstraat. Voor de bouw van de kerk moesten een villa en vier woningen gesloopt worden.

Omschrijving

EXTERIEUR: De pastorie op rechthoekige grondslag met zadeldak is tegen de noordzijde van de kerk aangebouwd. Het bouwwerk is net als de kerk opgetrokken uit speciaal gebakken gemêleerde handvorm baksteen door de Gebr. De Vries op Schenkenschans bij Leeuwarden. Het dak is gedekt met rode romaanse pannen. De gevel heeft een onregelmatige vensterindeling. De ingang is benadrukt door een verhoogde en verdiepte ligging.

INTERIEUR: Het interieur van de pastorie bleef behoudens kleine wijzigingen in originele staat. Te noemen zijn de paneeldeuren in geprofileerde omlijstingen, de twee trappenhuizen met hekken in geometrische vormen, het glas-in-loodraam in het hoofdtrappenhuis met centraal het wapen van de Dominicanen met daarboven een ster, de vouwwand tussen twee vergaderzalen en een gedeelte van de keukeninrichting.

Waardering:

De pastorie is als onderdeel van het complex van de Dominicuskerk met annexen van algemeen architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang:

- vanwege de sobere maar karakteristiek gedetailleerde architectuur;

- vanwege de hoge mate van gaafheid van exterieur en interieur;

- als voorbeeld van een pastorie die een onlosmakelijke eenheid vormt bij de kerk, waar traditionele vormen worden gecombineerd met moderne inzichten;

- als belangrijk werk binnen het oeuvre van H.C.M. van Beers in samenwerking met A. Witteveen;

- als voorbeeld van een grote stadskerk uit de jaren '30.