Leeuwarden D 10326
Coornhertstraat 8, 8913 HK te Leeuwarden

Inleiding

Zesklassige openbare LAGERE SCHOOL MET HANDENARBEID- EN GYMNASTIEKLOKAAL en bijbehorende bakstenen MUUR, gebouwd door de gemeentearchitekt Justus Zuidema in 1929 in Late Amsterdamse Schoolstijl, gelegen op de hoek van de Coornhertstraat en de Achlumerstraat. In 1992 werd de school verbouwd, waarbij enkele lokalen met een serre naar het schoolplein werden uitgebreid maar de ruimtelijke structuur verder gehandhaafd bleef. De vensters van de klaslokalen en een aantal binnendeuren werden vervangen. Ook ging het glas-in-lood in het trappenhuis verloren.

Omschrijving

EXTERIEUR: Schoolgebouw op L-vormige plattegrond met een lange (west)vleugel van twee bouwlagen plus kap hoog, die de klaslokalen, het handenarbeidlokaal en een aangebouwde fietsenstalling bevat en een kortere (zuid)vleugel van een bouwlaag plus kap, die de lerarenkamer, het gymnastieklokaal en een kleedruimte herbergt. Op de hoek van de beide bouwdelen is de ingang ondergebracht in een licht risalerend, torenachtig element van twee in elkaar geschoven blokvormige volumes onder een plat dak. De school is opgebouwd uit geelgrijze klinkers in waalformaat. De daken zijn belegd met oranje Hollandse golfpannen. De noordgevel heeft op de begane grond een lang raamlint tussen uitgemetselde horizontale sierlagen met drieruiters, gescheiden door smalle muurdammen. Daarboven bevindt zich boven een fors dakoverstek een steil pannendak, dat onderbroken wordt door een lintvormig dakvenster over nagenoeg de gehele lengte, dat de gang van de tweede bouwlaag verlicht. Aan de westzijde is het handenarbeidlokaal aangebouwd onder een iets lager aanzettende schildkap. Het grote, vijftiendelige noordvenster breekt door de daklijst heen. In de oksel tussen deze bouwvolumina bevindt zich een blokvormig trappenhuis met plat dak, dat een herhaling is van de ingangspartij. De vensters aan de zijde van het schoolplein werden veranderd op een manier, die enigszins doet denken aan de originele. Het gebouw is aan de straatzijde omgeven door een gemetselde bakstenen muur, waarin opgenomen enkele plantenbakken.

INTERIEUR: Alle gangen hebben tegelvloeren en een lambrisering van gele geglazuurde tegels. De resterende binnendeuren en vensters vertonen sobere Amsterdamse Schoolvormen. De bordestrap bleef ongewijzigd, behoudens de beglazing. Beneden in de hal hangt een bronzen bel aan een smeedijzeren montuur, boven een verlichtingsornament, bestaande uit drie glazen bollen met matglazen schijven. De gymnastiekzaal werd verbouwd tot ruimte voor meervoudig gebruik en o.a. voorzien van een podium en een verlaagd plafond, waardoor de ziende bekapping deels aan het oog onttrokken werd. Tegenover elke klas bevindt zich in de gang een garderobenis. In iedere klas is een kastenwand met een fonteintje.

Waardering

SCHOOLGEBOUW met bijbehorende bakstenen MUUR van algemeen architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang:

- vanwege de lokale zeldzaamheid van gebouwen van deze kwaliteit in de Amsterdamse Schoolstijl;

- vanwege de ligging in de wijk, op een ruime hoek, omgeven door contemporaine lage woonhuisbebouwing, waar de school een monumentaal accent vormt;

- vanwege de gaafheid, die ondanks enkele wijzigingen geen afbreuk doet aan de originele toestand;

- als belangrijk werk van gemeentearchitect Justus Zuidema.