Oirschot F 7980
Oirschot F 8030
de Loop 28, 5688 EW te Oirschot

Inleiding

De sobere bakstenen FABRIEKSHAL die aan de noordelijke zijde van complexonderdeel (2) grenst, is tussen 1917 en 1919 gebouwd naar ontwerp van de Tilburgse architect J. Donders. Het betreft een voor die dagen moderne produktiehal met sheddaken en aangrenzende droogkamer, werkplaats, machinekamer en ketelhuis met fabrieksschoorsteen. Na de Tweede Wereldoorlog is het gebouw aan de noordelijke zijde door nieuwe bedrijfshallen ingesloten.

Omschrijving

Het gebouw heeft een langgerekte rechthoekige plattegrond, telt één bouwlaag en is, op ketelhuis, machinekamer en werkplaats na, gedekt met in totaal elf, aan de noordelijke zijde geopende sheddaken. De machinekamer met bovengenoemde annexen heeft een platdak met schilden en lichtkap. Het ketelhuis, aan de noordelijke zijde in het complex ondergebracht, heeft aan de oostelijke zijde middels een rookkanaal aansluiting op de hoge, in doorsnede ronde fabrieksschoorsteen, die met de sheddaken het silhouet van de fabriek bepaalt.

De sobere gevels zijn opgetrokken in baksteen en worden per vak gescheiden door een eenvoudige gemetselde liseen. In de topgevels bevinden zich kleine rondlichten. In de westelijke gevel van het complex is de produktiehal bereikbaar via een getoogde, opgeklampte inrijpoort. De droogkamer heeft een opgeklampte deur. Daarentegen is de gevel van de machinekamer met annexen relatief geopend: beglaasde vleugelpaneeldeuren met hoge bovenlichten zorgen, naast de lichtkap op het dak, voor een goede lichtinval. In het interieur is onder meer van belang de bijzondere kapconstructie, die een zeer brede overspanning mogelijk maakte. Daarnaast is in de voormalige stoommachinebehuizing nog het metalen luik van het rookkanaal aanwezig, dat leidde naar de nog in gebruik zijnde bakstenen fabrieksschoorsteen aan de oostelijke zijde van het gebouw. De oude stoommachine met Cornwallketel (1917) is geamoveerd.

Waardering

De fabriekshal is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de meubelnijverheid in de negentiende en twintigste eeuw en als staalkaart van de typologische ontwikkeling van de gebouwen voor de meubelindustrie tussen 1860 en 1920. Het is architectuurhistorisch van belang als voorbeeld van een voor de bouwtijd moderne produktiehal en als voorbeeld van het werk van de architect Donders. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van een complex met uiteenlopende gebouwen, die de ontwikkeling van de meubelindustrie illustreren. Het is tevens van belang vanwege de gaafheid van het exterieur.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie