Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519849
Complexnummer
519165 - 's-Heerenvijvers
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82678/168
Kadastrale aanduiding
Oirschot E 1122
Bij 's-Heerenvijvers 1, 5688 GZ te Oirschot

Omschrijving

Inleiding

Op een omgracht terrein aan de noordwestelijke zijde van het landgoed ligt ten noordwesten van het weekendhuis een klein PERSONEELSVERBLIJF (dienstwoning) uit 1937 in traditionalistische stijl. Het huis staat bekend als 'het Onding'. Een gedeelte functioneerde vroeger als kolen- en houtopslag. Later is in de noordelijke gevel een vleugeldeur aangebracht.

Omschrijving

Het eenlaags bakstenen gebouw heeft een globaal rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een samengesteld geknikt schilddak met verbeterde Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen. Aan de oostelijke zijde heeft het pand een topgevel, bekroond met een piron. De westelijke gevel, die grenst aan de gracht, heeft rechthoekige zesruits vensters en getoogde zesruits vensters met kunststenen geboortestenen. In de noordelijke gevel bevindt zich een opgeklampte inrijpoort. Ook de zuidelijke gevel wordt bekroond door een piron. Aan de oostelijke zijde staat een vrijstaand eenlaags schuurtje onder zadeldak met verbeterde Hollandse pannen. Het bakstenen gebouwtje heeft betimmerde topgevels.

Waardering

Het personeelsverblijf is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, met name de vernieuwing en functieverandering van buitenplaatsen in het buitengebied in het Interbellum. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en tuinhistorische waarden vanwege de wijze waarop het is ingekaderd in het oudere landgoed. Het heeft ensemblewaarden wegens de samenhang met de inrichting van de landschappelijke tuin. Het is in- en uitwendig gaaf bewaard gebleven.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519165. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1937
1937
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
stijlzuiver