519165 - 's-Heerenvijvers
Oirschot E 1162
Oirschot E 1122
Oirschot K 546
Oirschot E 211
Bij 's-Heerenvijvers 1, 5688 GZ te Oirschot

Inleiding

De grens van het landgoed 's-Heerenvijvers wordt aan de zuidelijke en oostelijke zijde gemarkeerd door verschillende GRENSPALEN. Ook deze palen dateren uit omstreeks 1937 en het ontwerp is van de hand van de Oirschotse architect Becks.

Omschrijving

De betonnen palen steken ongeveer een meter boven het maaiveld uit. De palen hebben een vierkante doorsnede en een stompe piramidale top. Aan de zijde van de grens en de tegenovergestelde zijde is in een enkele centimeters diepe nis het polychrome diabolo-wapen van het landgoed geschilderd.

Waardering

De grenspalen zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, met name de vernieuwing en functieverandering van buitenplaatsen in het buitengebied in het interbellum. Ze hebben ensemblewaarden wegens de samenhang met de inrichting van de landschappelijke tuin.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Grensafbakening Grenspaal Grenspalen