Vaals H 788
Bij Vaalsbroek 5, 6291 NH te Vaals

Omschrijving onderdeel 3:

MAUSOLEUM van de familie Von Clermont, XVIII-c; in een weiland ten zuiden van het kasteel, door een smal pad met het park verbonden; bakstenen gebouw op vierkante plattegrond onder tentdak met leidekking; voorzijde (noord) in neo-classicistische stijl uitgevoerd in natuursteen: vier geblokte pilasters verdelen de gevel in drie openingen met boogvormige beëindiging; boven de middelste, die de ingang is, een driehoeksfronton met in hoogreliëf uitgevoerd wapen; de linker en rechter opening zijn halfronde nissen, waarin vierkante vazen/urnen in L. XVI-stijl; aan de achterzijde is een vierkante altaar-uitbouw onder schilddak met lei; het mausoleum is omgeven door een meidoornheg, die aan de voorzijde onderbroken is door een toegangshek (zie onder 6).

MAUSOLEUM van algemeen belang

- vanwege de ouderdom