Leeuwarden G 6288
Maria Louisastraat 15, 8933 AN te Leeuwarden

Inleiding

WOONHUIS in 1901 gebouwd, door de timmerman Hendrikus Arends voor mr S.K. Thoden van Velzen, commies ter Provinciale Griffie in eclectische stijl met ontleningen aan de Renaissance. Het pand is opvallend door de voor deze straat overvloedige decoratie, het materiaalgebruik en de afwijkende bouwhoogte. Het pand is weinig veranderd: boven de linker travee werden een houten balustrade en de ijzeren dakkammen verwijderd. Van het oorspronkelijke tuinhek resteren nog enkele penanten met gesmede slangenkoppen.

Omschrijving

EXTERIEUR: Pand op rechthoekige grondslag van vier traveeën breed, waarvan twee van een bouwlaag (links) en twee van twee bouwlagen (rechts), opgebouwd uit donkerbruine klinkers met hardstenen en kunststenen onderdelen. De hardstenen plint heeft per travee rechthoekige velden met diverse motieven. Onder, midden en bovendorpels zijn door kunststenen speklagen met elkaar verbonden. De linker travee heeft een kruisvenster, de deur rechts daarvan heeft een paneeldeur met driedelig bovenlicht en de twee overige vensters zijn eenvoudige H-vensters. De vensters hebben enig snijwerk op de stijlen, regels en dorpels. Op de verdieping bevinden zich T-vensters. Alle openingen worden bekroond door radiale negblokken en sluitstenen van hardsteen, die met zwart zijn opgehoogd. De beide linkertraveeën hebben onder de daklijst een rondboogfries in hardsteen. De rechtertraveeën zijn op de verdieping voorzien van triglyphen, waartussen het opschrift `ANNO' en `1901', alles in zwart opgehoogd. Het linkergedeelte heeft een leiengedekt dakschild met een kleine dakkapel met gecontourneerde wangen en bekroond door een heksenhoed. Het rechtergedeelte heeft een afgeknotte schildkap, eveneens met leien gedekt en voorzien van een ietwat overgedimensioneerde kajuit, die opgevat is als een aedicula met wangen en bekroond door een driehoekig fronton. De achtergevel heeft een eenvoudiger versie van deze kajuit. Boven de keukendeur bevindt zich een afdak met glasplaten in een houten frame, rustend op een gesmede paal.

INTERIEUR:Het interieur bevindt zich behoudens de keuken en de badkamer in originele staat. Te noemen zijn o.a. de paneeldeuren in geprofileerde omlijstingen, de tochtdeur met geetste ruiten in deur en bovenlicht (plantenmotieven), suitepui met omklapbare naald, zwartmarmeren schoorsteenmantels met tegels rond de stookplaats in de suite en de grote slaapkamers, stucplafonds met vruchten en planten in hoornen des overvloeds, hangschoorsteentje in de ontvangkamer, bordestrap met twee armen met rijk bewerkte trappaal en houten balusters, drie stuctableaux in trappenhuis, voorstellende veeteelt, jacht en akkerbouw, zoldertrap met ijzeren spijlen, bedstede in meidenkamer, waaraan thans onderdelen van de schouw uit de keuken zijn toegevoegd. In de kelder troggewelfjes.

Woonhuis van algemeen architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang:

- vanwege de rijke architectuur in eclectische stijl, met vele details ontleend aan de Renaissance;

- vanwege de markante ligging: in het midden van de oostelijke gevelwand van de Maria Louisastraat, een verdieping hoger dan de buurpanden en opvallend rijker gedecoreerd;

- vanwege de hoge mate van ongereptheid van zowel in- als exterieur en de kwaliteit van met name het stucwerk.