Leeuwarden E 7728
Noordersingel 86, 8917 BB te Leeuwarden

Inleiding

VILLA in Eclectische stijl met voornamelijk Neo-renaissanceornamenten, gebouwd rond 1890 door een onbekende architect.

Nadat het gebouw als woonhuis in gebruik is geweest, heeft het dienst gedaan als kinderkliniek van het Diaconessenhuis tot 1955, het jaar waarin het werd verbouwd tot apotheek door G. Heldoorn. Daarna werd het weer woonhuis. Het exterieur werd licht gewijzigd, o.a. door afbraak van een serre aan de westgevel en een uitbouw aan de achterzijde. Het oorspronkelijke interieur ging geheel verloren.

Omschrijving

VILLA op rechthoekige plattegrond, twee bouwlagen plus kap hoog, met een recente uitbouw aan de achterzijde, opgebouwd uit bruine baksteen met kunststenen onderdelen en een met leien belegde afgeknotte schildkap. De gevel is drie traveeën breed. De rechter (ingangs) travee risaleert en heeft een topgevel. De deur is rijkelijk voorzien van Neo-Renaissance ornamentiek en heeft bovenlichten met Art Nouveau glas-in-lood. Deur en vensters op de begane grond worden omgeven door diamantkoppen en met elkaar verbonden door kunststenen banden. De rechthoekige vensters worden bekroond door segmentbogen met in de velden siermetselwerk. Een dubbele cordonlijst scheidt de verdiepingen. Boven de vensters zitten hiertussen tegelrijen. De rechtertravee heeft op de verdieping een balkon met een sterk gewijzigd hek. Boven de gewijzigde balkondeuren bevindt zich een gebroken fronton met in de breuk een obelisk. Deze travee eindigt in een trapgevel met twee maskerkoppen bij de aanzet, op de trappen vleugelstukjes en bovenop een pinakel, die gedragen wordt door een voluut en bekroond door een bol. De linkertraveeën zijn op de verdieping samengevat en hebben een breed driedelig venster, gevat onder een korfboog, waarvan het boogveld gevuld is met vlechtwerk. Het fries is eveneens voorzien van vlechtwerk. Het voorste dakschild heeft een vernieuwde dakkapel. De linkerzijgevel heeft twee brede traveeën. De rechter is twee bouwlagen hoog en is op de begane grond gewijzigd na afbraak van een serre. Op de verdieping zitten nog de balkondeuren, thans voorzien van een hekje. De dubbele deuren worden overspannen door een korfboog, gevuld met vlechtwerk. Het fries daarboven heeft een versiering in staand keperverband. De linkertravee heeft op de begane grond een verdiept breed veld vanaf de plint, dat aan de bovenzijde afgeronde hoeken heeft en een rechthoekig venster bevat, dat wederom door een korfboog, gevuld met vlechtwerk is afgesloten. De tweede bouwlaag heeft een topgevel met versierde schouderstukken en een overhoekse pinakel, geflankeerd door klauwstukken en bekroond door een kunststenen ornament. Het venster op de verdieping wordt geflankeerd door gecanneleerde pilasters,die rusten op voluutvormige consoles. Het venster wordt overspannen door een rondboog, waarvan het veld gevuld is met kleurig vlechtwerk. Deze travee bevat vier zeer decoratieve gesmede muurankers.

INTERIEUR: Na een aantal verbouwingen resteert niets meer van het oorspronkelijke interieur.

Villa van algemeen architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang:

- vanwege de rijke gevels met Neo-Renaissance-ornamentiek;

- vanwege de ligging in de gevelwand van de Noordersingel, waar het als hoekpand in samenhang met het Diaconessenhuis met name in architectonisch opzicht een belangrijke functie heeft.