Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519886
Complexnummer
519885 - Babberich
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82895/97
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Oud-Zevenaar D 262
Beekseweg 2 A, 6909 DR te Babberich
Beekseweg 2, 6909 DR te Babberich

Omschrijving

Omschrijving

HUIS gebouwd als hoofdgebouw van de historische buitenplaats "Babberich", in oorsprong middeleeuws (1363), thans met neo-classicistisch voorkomen met gebruik van ouder muurwerk. Herbouwd in 1786 in opdracht van Johan Philip Anton de Neree. Het betreft een witgepleisterd gebouw met L-vormige plattegrond bestaande uit een souterrain, twee bouwlagen en zolder afgesloten door een schilddak gedekt met gesmoorde holle pannen. Op dak bevinden zich hoekschoorstenen met op de zuidvleugel een 6-hoekige dakruiter met helmdakje. In de gevels bevinden zich 6-ruits-empire schuiframen (XIXA) met persiennes op beide verdiepingen. De symmetrische zuidgevel bestaande uit 5 vensterassen wordt benadrukt door een middenrisaliet (drie vensterassen) afgesloten door een een driehoekig fronton met ovaal venster op de gootlijst. De hoofdentree bevindt zich in de oksel van het gebouw bestaande uit een hardstenen bordestrap gevolgd door een houten deur (empire). Links boven het bordes bevindt zich een natuurstenen gevelsteen met de inscriptie "Joannes: phILIppVs: De:neree:CasteLLVM: cX strVI: IvssIt+/ IpsIVs: ConIVX: anna: MeChtILDIs: heIX+/ beneDICtIo: nVMInIs: & : paX: CoeLI: cIt: sUper: nos: & qVatVor: natos: nostros +". Hierboven bevindt zich een natuurstenen gevelsteen met het wapen in reliëf. Aan de oostzijde grenst de dienstvleugel aan het huis (zie onder 3). Het interieur is grotendeels bewaard gebleven zowel in structuur als de diverse onderdelen zoals onder meer de houten trappartij (Lodewijk XVI) van de begane grond tot op de zolder, paneeldeuren, marmeren vloer (bel-etage), stucplafonds, lambriseringen, schoorsteenmantels (XVIIId), huiskapel, dienstruimte in het souterrain (keuken, bijkeuken, kelder), wandbeschildering met pilasters en mythologische figuren in grote zaal, thans onder behangsel verborgen.

Waardering

HUIS gebouwd als hoofdgebouw van de historische buitenplaats "Babberich" van algemeen architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang * vanwege de ouderdom in oorsprong 14e eeuw herbouwd in 1786 met 19e eeuwse bepleistering en schuiframen * vanwege de herkenbaarheid van het in- en exterieur * als goed voorbeeld van een eenvoudig landhuis in classicistische stijl * vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het huis met de overige onderdelen van de buitenplaats, de dienstvleugel en de historische aanleg in het bijzonder

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519885. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1785
1785
exact
oorspr. middeleeuws, in 1785 herbouwd

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
stijlzuiver