Leeuwarden E 3926
Transvaalstraat 75, 8917 CH te Leeuwarden

Omschrijving

nleiding Protestants-christelijke zesklassige LAGERE SCHOOL MET GYMNASTIEK- EN HANDENARBEIDLOKAAL, gebouwd door L. Reinalda in 1931 in Amsterdamse Schoolstijl met invloeden van Dudok. Reinalda ontwierp ook het meubilair, dat evenwel vervangen is. Het gebouw op L-vormige plattegrond ligt op een hoek met de lange zijde aan de Leeuwerikstraat en de korte zijde en de ingangspartij aan de Transvaalstraat. De beide vleugels omarmen een speelplaats. Uitwendig onderging het gebouw geen wijzigingen, inwendig vonden enkele aanpassingen plaats, zoals kleurwijzigingen, verlaagde plafonds op de begane grond en enkele vernieuwde binnendeuren.

Omschrijving

EXTERIEUR: SCHOOL op L-vormige plattegrond van twee bouwlagen plus kap hoog met op de hoek een monumentale ingangspartij. Het gebouw is opgetrokken uit grijsbruine baksteen met diepliggende voeg boven een plint van mondsteeen en gedekt met gesmoorde, geglazuurde golfpannen. De gevel aan de Leeuwerikstraat heeft op beide verdiepingen langgerekte raamlinten, waarachter zich gangen bevinden. Aan de rechterzijde eindigt deze gevel met een over twee verdiepingen halfrond uitgebouwd vlakgedekt bouwvolume met kleine vensters, dat de toiletten bevat. Daaraan sluit, lager bekapt een lokaal voor leermiddelen aan. De expressieve ingangspartij bestaat uit een halfrond bouwvolume over de gehele hoogte met een plat dak, dat aan de zijde van de Leeuwerikstraat is uitgebreid met een schermwand. Op de begane grond bevindt zich een diepliggende ingang met daarboven een ver overstekende betonnen luifel. Daarboven zitten vertikale raamlinten die het trappenhuis verlichten. Ronding en schermwand zijn voorzien van blokvormige natuurstenen versieringen. Boven de luifel is in smeedijzeren letters de naam 'SCHOOL MARIA LOUISE' en het jaartal '1931` aangebracht. Links van de ingang is onder een lagere bekapping een bergruimte plus fietsenstalling aangebouwd, die verlicht worden door een raamlint met zeer zware kozijnen onder het dakoverstek. Aan de zijde van de speelplaats heeft ieder lokaal een breed drielingvenster met een laag ondervenster en een hoog bovenvenster met horizontale roedeverdeling, uitgevoerd in staal. De ingang aan deze zijde is gevat onder een rondboog.

INTERIEUR: De verkeersruimten hebben tegelvloeren met eenvoudige geometrische patronen en lambrizeringen van gele geglazuurde baksteen, die in het trappenhuis voorzien zijn van verticale banden met blauwe geglazuurde steen. In de gangen zitten tegenover de klaslokalen kledingnissen. In ieder klaslokaal zit een kastenwand. Het trappenhuis wordt verlicht door vertikale raamlinten, bezet met enigszins gehavend glas-in-lood in geometrisch patronen. Op de trapleuning bevindt zich op de begane grond een cirkelvormig smeedijzeren verlichtingsornament, waarvan het glazen gedeelte verloren is gegaan.

SCHOOLGEBOUW van algemeen architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang:

- vanwege de hoogst expressieve architectuur van bovenregionale betekenis in Amsterdamse Schoolstijl met invloeden van Dudok; - vanwege de hoge mate van gaafheid van interieur en exterieur;

- als zeer belangrijk werk in het oeuvre van L. Reinalda;

- vanwege de ligging in de wijk, waar het gebouw door zijn plaatsing op de hoek van de Transvaalstraat en de Leeuwerikstraat en door de hoogte een belangrijk accent vormt temidden van de lagere woonhuisbebouwing.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Christelijke school

Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Lagere school