Oud-Zevenaar D 265
Oud-Zevenaar D 2304
Oud-Zevenaar D 262
Beekseweg 2 A, 6909 DR te Babberich
Beekseweg 2 B, 6909 DR te Babberich

Omschrijving

DIENSTVLEUGEL (XIX en ouder) gebouwd als onderdeel van de historische buitenplaats "Babberich". Wit geschilderd gebouw (oorspronkelijk schoon metselwerk) op U-vormige plattegrond, die aan de zuidzijde aan het huis grenst. Samen met het huis omsluit de dienstvleugel bijna de gehele binnenplaats met uitzondering van een brede entree aan de noordwestzijde. De entree tot de met grind verharde binnenplaats bestaat uit een dam over de gracht. De dienstruimten, koetsenstalling en paardenstallen in de dienstvleugel zijn herbestemd als kantoor. De vleugel bestaat uit twee bouwlagen en een zolder afgesloten door een schilddak met gesmoorde pannen. Aan de oostzijde bevindt zich een open aanbouw met lessenaarsdak. Op de begane grond van de topgevel (westgevel) bevindt zich een dubbele deur. Boven de deur bevindt zich een natuurstenen gevelsteen met de inscriptie "RENOVATUM/ 1879/ M R.J. de N.V.B./ et C./ +". De gevel wordt afgesloten door een klimmend bakstenen rondboogfries (XIXd). In de gevels bevinden zich halfronde stalramen (oostgevel), 6-ruits schuiframen (westgevel begane grond) en halfhoge 2-ruits schuiframen (westgevel, verdieping). In de westgevel bevindt zich een middenrisaliet met aangekapt flauw hellend zadeldak. Het interieur is herbestemd als kantoor waarbij de kapconstructie is gehandhaafd. De voormalige broodoven is gereconstrueerd.

Waardering

DIENSTVLEUGEL gebouwd als onderdeel van de historische buitenplaats " Babberich" is van algemeen architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang * vanwege de herkenbaarheid van met name het exterieur, met in het interieur de kapconstructie * vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de dienstvleugel met de overige onderdelen van de buitenplaats, het huis in het bijzonder

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.