Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519916
Complexnummer
519914 - Complex Hemelrijk
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82629/34
Kadastrale aanduiding
Sint Michielsgestel L 444
Hemelrijkstraat 6, 5271 TZ te Sint-Michielsgestel

Omschrijving

Inleiding

KOETSHUIS met dienstwoning, omstreeks 1895 opgetrokken in ambachtelijk-traditionele vormen. Het vrijstaande koetshuis is gesitueerd aan de zuidoostelijke kant van het landhuis. In 1969 is er een erker aangebouwd en werd het intern aan de gedeeltelijke woonfunctie aangepast. De erker valt buiten de van rijkswege geldende bescherming.

Omschrijving

Koetshuis op T-vormige grondslag van één bouwlaag met kapverdieping onder een met kruispannen gedekt, samengesteld en deels afgewolfd schilddak. De gevels zijn voorzien van houten betimmeringen. De witgeschilderde gevels zijn opgetrokken in machinale baksteen en worden verlevendigd door speklagen van natuursteen en een fries met metselornamentiek onder de overhangende goot. Verder zijn in de gevels smeedijzeren krulankers aangebracht. De venster- en deuropeningen zijn getoogd met segmentbogen. Enkele recht gesloten vensters, met name aan de west- en de zuidgevel zijn vergroot. In de westgevel bevindt zich de dubbele opgeklampte inrijpoort. Deze is licht getoogd en heeft een hanenkam aan de bovenzijde.

Inwendig is nauwelijks bijzondere detaillering aanwezig.

Waardering

Het koetshuis is van algemeen belang. Het koetshuis heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling waarbij de gegoede burgerij en de bestuurlijke elite zich in de directe nabijheid van 's-Hertogenbosch aan de uitvalswegen van de kleinere, meer landelijke, plaatsen daaromheen vestigen en daar een landhuis laten bouwen.

Het is van architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere samenhang tussen de samenstellende onderdelen, de typologische en de kunsthistorische kwaliteit van de toegepaste eclectische en neoromaanse stijlelementen.

Het heeft ensemblewaarde vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met de wegen en groenvoorzieningen. Het is van belang vanwege de bouwtechnische en typologische zeldzaamheid die het als zodanig bezit.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519914. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1895
1895
globaal
verbouwing
1969
1969
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden