Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519918
Complexnummer
519917 - Complex Pleinsedijk
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82629/6
Kadastrale aanduiding
Sint Michielsgestel L 64
Pleinsedijk 1, 5271 SZ te Sint-Michielsgestel
Pleinsedijk 1 A, 5271 SZ te Sint-Michielsgestel

Omschrijving

Inleiding

BOERDERIJ van het langgeveltype, in de tweede helft van de negentiende eeuw opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant. Aan de noordoostelijke zijde bevindt zich een in circa 1970 gebouwde ouderwoning; deze valt buiten de van rijkswege geldende bescherming.

Omschrijving

Gedeeltelijk vrijstaande langgevelboerderij van één bouwlaag op rechthoekige grondslag met in kruisverband gemetselde gevels in schoon metselwerk onder een met Hollandse pannen (aan de dakvoet) en riet gedekt, afgewolfd zadeldak. In de daknok bevinden zich twee gemetselde schoorstenen. In het dakvlak bevinden zich twee halfronde dakkapellen. Het woongedeelte bevindt zich aan de noordoostelijke zijde. De voorgevel heeft een recht gesloten opgeklampte deur met bovenlicht en een recht gesloten venster met luiken en een zesruits schuifraam. Er zijn aparte ingangen voor de deel en de tas. De stalvensters zijn licht getoogd en hebben ijzeren klapramen met een zesruits verdeling. De kopgevel aan de straatzijde (zuidoosten) heeft drie kleine stalvensters en daarboven een opgeklampt rondbogig hooiluik. De gebruikte baksteen is in dit bovenste gedeelte van de kopgevel donkerder van kleur. De achtergevel heeft opgeklampte deeldeuren en enkele met een segmentboog getoogde stalvenstertjes. Bij het woongedeelte bevinden zich nog twee recht gesloten vensters met roedenramen.

Waardering

De langgevelboerderij met dwarsdeelschuur is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van het boerenbedrijf en de langgevelboerderij en dwarsdeelschuur in Noord-Brabant. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere materiaalgebruik. Het heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere samenhang tussen de samenstellende onderdelen. Het is van belang vanwege de zeldzaamheid van dergelijke gaaf bewaarde ensembles.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519917. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1) Betreft langgevelboerderij

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1900
globaal
verbouwing
1970
1970
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden