Berlicum H 4153
Hoogstraat 99, 5258 BB te Berlicum

Inleiding

VILLA, tussen 1860 en 1862 in eclectische vormen opgetrokken als artsenwoning in opdracht van de uit Middelrode afkomstige Adriana Godschalx en haar echtgenoot, de uit Münster afkomstige arts en verloskundige Johannes Stephanus Franz Kipp. Sinds 1928 wordt het pand continu bewoond door notarissen: eerst notaris Dolk en vanaf 1937 door vader en zoon Wedemeijer.

De onbekende architect heeft voor de familie Godschalx ook het pand aan de Hoogstraat 51 ontworpen.

Het hoekpand is gelegen aan de noordoostelijke zijde van de Hoogstraat; de oude doorgaande weg tussen Veghel en 's-Hertogenbosch en Rosmalen. Aan de zuidoostelijke zijde bevindt zich een éénlaags serre uit ca. 1968; aan de noordwestelijke kant bevindt zich een in 1974 tot kantoorruimte omgebouwd koetshuis: deze bouwlichamen vallen buiten de van rijkswege geldende bescherming. Het pand wordt omgeven door een tuin met ijzeren hekwerk aan de straatzijde. De tuinaanleg en de zich daarin bevindende gebouwtjes vallen buiten de van rijkswege geldende bescherming.

Omschrijving

Grote, gedeeltelijk vrijstaande, villa op vierkante grondslag met lijstgevels van in kruisverband gemetselde handvorm baksteen onder een plat dak voorzien van met opnieuw verbeterde Hollandse pannen gedekte schilden. Op de hoeken van de dakschilden bevinden zich vier gemetselde schoorstenen. In het zuidoostelijke dakschild zijn verder nog twee schoorstenen geplaatst. De symmetrisch opgebouwde voorgevel heeft een hoge, gecementeerde plint en is ingedeeld in vijf traveeën waarvan het ingangsgedeelte centraal is geplaatst. De ingang heeft een gecementeerde omlijsting met luifelbekroning die rust op consoles. Dubbele paneeldeur met gietijzeren roosters. De vensters op de begane grond zijn recht gesloten en hebben zesruits schuiframen met een gedeeld bovenlicht en doorgetrokken hardstenen onderdorpels. Aan de noordwestelijke zijde is hierin in 1860 een kleine inscriptie aangebracht met de namen van de opdrachtgevers van de bouw van het huis. De twee vensters links van de deur hebben ramen met glas-in-lood. De bovenlichten hebben afgeronde hoeken. De verdiepingsvensters zijn kleiner en hebben vierruits schuiframen met een gedeeld bovenlicht, afgeronde bovenhoeken en gecementeerde wenkbrauwen aan de bovenkant.

De doorgetrokken hardstenen vensteronderdorpels doen tevens dienst als cordonlijst. Omlopend gecementeerd fries met bewerkte voluut-vormige consoles. In het dakschild van de voorgevel bevindt zich een dakkapel met fronton en houten klauwstukken.

De zuidoostelijke gevel heeft een houten erker uit ca. 1968 en aan de straatzijde een zesruits schuifraam met gedeeld bovenlicht. De bovenzijde van de erker is toegankelijk via een recht gesloten balkondeur.

De achtergevel is in 1944 beschadigd. Hier zijn enkele ramen en een deur vervangen. Intern wordt het pand gedeeld door een centrale gang met zwarte, marmeren plavuizen. De gang heeft een sober geornamenteerd stucplafond. Aan de rechterzijde bevindt zich de grote salon met plafond met stucornament en marmeren schouw. Aan de linkerzijde bevindt zich de herenkamer die tussen 1918 en 1923 door H. van Gemert en zn. in opdracht van de toenmalige eigenaar E.J.J. von Weyrother uit Leeuwarden van eikenhouten betimmeringen en een schouw met geornamenteerde houten halfzuilen is voorzien. Bij deze verbouwing werd tevens aan de noordwestelijke zijde een klein terras gemetseld.

Het pand heeft onder het keukengedeelte aan de noordwestelijke zijde een kleine, rechthoekige kelder met rondboognissen voor wijnflessen. Via een houten steektrap bereikt men de verdieping die eveneens door een centrale gang gedeeld wordt. De vertrekken zijn hier slechts sober geornamenteerd. Op de slaapkamer aan de voorzijde bevindt zich nog een marmeren schouw.

Aan de straatzijde bevindt zich, over de gehele perceelsbreedte, een eenvoudig gedetailleerd smeedijzeren hekwerk met gepunte spijlen en krulwerk.

Waardering

De villa is van algemeen belang. De villa heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling waarbij de gegoede burgerij en de bestuurlijke elite zich in de directe nabijheid van 's-Hertogenbosch aan de uitvalswegen van de kleinere, meer landelijke, plaatsen daaromheen vestigen en daar een landhuis laten bouwen.

De villa is van architectuurhistorische belang vanwege de bijzondere samenhang tussen de samenstellende onderdelen, de typologische en de kunsthistorische kwaliteit van de toegepaste eclectische stijlelementen. De villa heeft ensemblewaarde vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met de wegen en groenvoorzieningen.