Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519939
Complexnummer
519885 - Babberich
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82873/159
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Oud-Zevenaar D 264
Bij Beekseweg 2, 6909 DR te Babberich

Omschrijving

Omschrijving

DUIVENTOREN (midden-XIX) gebouwd als onderdeel van de historische buitenplaats "Babberich" in de kleine wei ten westen van het huis; witgepleisterde achthoekige toren van twee bouwlagen onder lichthellend tentdak met acht vlakken van zink; parterre: op de hoeken van de muurvlakken lisenen; daartussen boogvormige blindnissen, één ervan open als toegang; verdieping licht overkragend met in elk muurvlak een cirkelvormige nis, waarvan één met venster en twee met elk 12 vlieggaten. De begane grond diende als schaapskooi, de verdieping als duiventil.

Waardering

DUIVENTOREN gebouwd als onderdeel van de historische buitenplaats "Babberich" van algemeen architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang * vanwege de ouderdom * vanwege de cultuurhistorische en ornamentele waarden * vanwege de unieke architectuur * vanwege de functionele-ruimtelijke relatie van de duiventoren met de overige onderdelen van de buitenplaats, de historische tuinaanleg in het bijzonder.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519885. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing