Heino G 490
Colckhof 6, 8055 PH te Laag Zuthem

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW.

Met de achterzijde aan de Nieuwe Wetering gelegen hoofdgebouw, bestaande uit twee gedeelten die beide onder pannen schilddaken met hoekschoorstenen zijn gedekt. Het verdiepingsloze achtergedeelte (laat 18de-eeuws, vermoedelijk 1778) heeft gepleisterde gevels en is voorzien van een driezijdige erker, meerruitsschuifvensters en dakkapellen. Het voorhuis is in een classicistische stijl opgetrokken en dateert gedeeltelijk uit de eerste decennia van de 19de eeuw en kreeg zijn huidige verschijningsvorm tijdens een uitbreiding in het midden van de 19de eeuw (vermoedelijk 1859). Het voorhuis heeft gepleisterde gevels en een omlopende kroonlijst en wordt gedekt door een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt schilddak. De voorgevel is vijf traveeën breed en wordt door lisenen afgesloten. Het middenrisaliet heeft beganegronds een voordeur met halfrond bovenlicht, op de verdieping een op de ionische zuilen rustend balkon met balustrade en toegankelijk middels een omlijste entree. Het risaliet wordt bekroond door een driehoekig fronton. De rechterzijgevel is voorzien van een overstek gedragen door consoles voorzien van voluten. In het voorhuis ondermeer achtruits Empirevensters op de beganegrond en zesruits schuifvensters op de verdieping. In het interieur zijn ondermeer van belang de oorspronkelijke indeling met centraal een royale hal. In 1997 werd het huis op onderdelen gerestaureerd (ondermeer het koperen dakbeslag, het buiten stucwerk).

HOOFDHUIS behorende tot de historische buitenplaats De Colckhof is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom; -vanwege de karakteristieke architectonische vormgeving van het in fasen tot stand gekomen voor- en achterhuis;

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur en het interieur;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats;