Heino G 490
Heino G 533
Heino G 487
Heino G 486
Bij Colckhof 6, 8055 PH te Laag Zuthem

Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG.

De historische tuin- en parkaanleg van de historische buitenplaats De Colckhof dateert vermoedelijk uit het begin van de 19de eeuw. Sinds het ontstaan wordt de vrijwel driehoekige aanleg begrensd door de Nieuwe Wetering, Hubertsallee en de Zuthemerweg. Op de Hottingerkaart uit 1783 is van een tuin- of parkaanleg nog niets waar te nemen, maar op kadastrale kaarten uit ca. 1810 zijn waterpartijen zichtbaar. Vermoedelijk is de parkaanleg in de eerste decennia van de 19de eeuw tot stand gekomen, toen ook het huis werd uitgebreid. Het park werd is deze periode verbonden met de aanleg van de naastgelegen buitenplaats Den Alerdinck. De Colckhof was vanaf 1801 in het bezit van mevrouw C.A. Booghmans-van Sonsbeeck, wiens broer eigenaar was van Den Alerdinck. Op de topografische kaart van 1858 is het karakter van de nog bestaande aanleg duidelijk aanwezig. Het ontwerp voor de aanleg wordt met zekere regelmaat toegeschreven aan J.D. Zocher sr., maar bewijzen hiervoor zijn er niet. De tuin- en parkaanleg wordt doorsneden door een lange laan waarin halverwege een bocht ligt. Aan de laan is de portierswoning gesitueerd. Halverwege de laan liggen het hoofdgebouw (huis De Colckhof), de bouwhuizen, de hooiberg en de houtschuur. In de tuin bij de bouwhuizen staat een getordeerde natuurstenen zuil met kapiteel (19de-eeuw?). Voor het huis ligt een rond gazon (met daarin drie perken en een 18de-eeuwse natuurstenen sokkel met gietijzeren siervaas) waar de vanaf de lange laan afgeleide oprijlaan omheen loopt. De oprijlaan wordt geflankeerd door smalle gazons met rododendrons, heesters en bomen. Ten noorden van het gazon ligt een lange slingervijver en een kleine niervormige vijver. Vanaf het huis zijn over de vijver en tussen het geboomte door drie zichtassen naar het omliggende park geprojecteerd. Vanuit het park zijn ook veel fraaie doorkijkjes op het omringende landschap gecreëerd. In dit westelijke deel liggen parkweides die omgeven worden door een parkbos waardoor onverharde paden slingeren. Ten oosten van de lange laan liggen door bomen omgeven parkweiden. De meest noordelijke weide is omgeven door coulissen die het een 'oneindige' vorm geven. Langs de zuidoostelijke rand staat een meidoornhaag. Alle weiden worden afgesloten door houten hekken. Meer zuidwaarts wordt de moestuin met kas, tuinmuur en restanten van een koude bak, die van rond de eeuwwisseling dateert geheel omgeven door een slingervijver. De zuidoostelijke rand van de buitenplaats bestaat uit een meer open gebied waarin een tuinmanswoning en een tuinmuur liggen. Dit gedeelte is omstreeks 1919 naar ontwerp van architect J. Voorde met waterpartijen en open delen in landschapsstijl ingericht, met de bedoeling dat er ooit een villa zou worden gebouwd. Wel werden in dit deel omstreeks 1919 een tuinmanswoning en een tuinmuur gebouwd. Binnen de aanleg zijn twee grenspalen (arduinsteen) uit 1872 die op de grens tussen Heino en Zwollekerspel staan opgenomen. Een grenspaal staat bij de hekpijlers aan de Zuthemerwerg, de andere bij de splitsing tussen de Zuthemerweg en de Hubertsallee.

Waardering

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de historische buitenplaats De Colckhof is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- als representatief voorbeeld van een aanleg in vroege landschapsstijl, die gekenmerkt wordt door de door bos omgeven parkweiden, de slingervijvers en lange lanen;

- het vroeg 20ste-eeuwse parkgedeelte met waterpartijen en een open karakter;

- vanwege het belang van de aanleg voor de geschiedenis van de tuin- en landschapsarchitectuur;