519960 - Villa Hoogenhuizen
Oisterwijk K 229
Oirschotseweg 12, 5066 CJ te Moergestel

Inleiding.

In 1889 in de vormen van het Eclecticisme opgetrokken VILLA Hoogenhuizen met monumentaal hek en koetshuis gelegen in een landschappelijk aangelegde en omgrachte tuin met oud geboomte nabij de beschermde boerderij no. 10. Een koperen crête op de dakrand is na 1945 verdwenen.

Omschrijving.

Tweelaags landhuis op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit bruinrode, gele, bruine en gesmoorde machinale baksteen, afgedekt met een plat dak met in leien gedekte schilden. Het hoge pand heeft een asymmetrische voorgevel met links een iets uitspringende risaliet. Hardstenen plint, waarboven muren met speklagen in geel en rood ter hoogte van de onderdorpels en de segmentbogen der vensters en afgesloten door een fries met siermetselwerk en tandlijst in gele steen. De linkertravee heeft beneden en boven twee door de vensterbank met raambefjes en segmentbogen gekoppelde tweedelige schuiframen. Dezelfde schuiframen keren terug op de verdieping van de iets terugliggende rechtertravee, die op de begane grond een beglaasde warande heeft met geprofileerde kroonlijst, rustend op een bakstenen hoekpilaster met lijstkapiteel. De linker en rechter zijgevel hebben tweedelige schuiframen. In de achtergevel keukendeur, een hoog raam van het trappenhuis en in de rechter risaliet gekoppelde ramen als in de voorgevel. De schuine dakschilden hebben leien in rensdekking met versierde hoekribben en in de vlakken verscheidene zinken oeil-de-boeufs. Een ervan heeft nog met oorspronkelijke tuimelraampje. Inwendig in de hal en een deel der kamers paneeldeuren en stucplafonds met eenvoudige lijsten. Warande met baksteen muren en eerste steen in marmer met opschrift: 'Marie en Alphonse Mommers/15 juni 1889'. Dubbele paneeldeuren met sierroosters geven toegang tot de hal met ornamentale cementtegelvloer en trappenhuis met gedraaide balusters. Links grote zitkamer met openslaande deuren en jongere haardpartij van architect Bedaux (ca. 1950). Rechts openslaande deuren naar de keuken met ornamenttegelvloer, schouw, bergkasten met paneeldeuren en oorspronkelijke koperen pomp met bak. Kelder met gemetselde voorraadvakken en gewitte troggewelven in baksteen op ijzeren profielen.

Op de verdieping zitkamer en slaapkamer. Op zolder voormalige dienstbodenkamers.

Waardering.

De villa is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een sociaal-economische en landschappelijke ontwikkeling, namelijk het stichten van buitenplaatsen in de nabijheid van industriesteden. Het gebouw heeft architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het heeft ensemblewaarden vanwege de kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met de omliggende groenvoorzieningen. Het gebouw is gaaf bewaard gebleven.