519960 - Villa Hoogenhuizen
Oisterwijk K 229
Bij Oirschotseweg 12, 5066 CJ te Moergestel

Inleiding.

HEK bij de in de vormen van het Eclecticisme opgetrokken VILLA Hoogenhuizen, gelegen in een landschappelijk aangelegde en omgrachte tuin met oud geboomte nabij de reeds eerder beschermde boerderij no. 10.

Omschrijving.

Smeedijzeren hek tussen pijlers uit baksteen met speklagen en bekroningen van hardsteen. De pijlers sluiten aan op een brug over de gracht, met gebogen wangen en ronde aanzetstenen en bekroningen. De pijlers hebben een geprofileerd voetstuk en een tweetal speklagen onder de bekroningen met pyramidale afdekkingen en de tekst 'Hoogen/Huizen'. Links en rechts van de pijlers steunbeerachtige uitmetselingen met ojiefvormige dekstenen. Schampstenen met ojiefprofiel. Het smeedijzeren hek heeft gekrulde siermotieven en gekrulde bladmotieven op de hoek- en middenstijlen. Opschrift op de achterzijde: 'Anno/1889'.

Waardering.

Het hek is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een sociaal-economische en landschappelijke ontwikkeling, namelijk het stichten van buitenplaatsen in de omgeving van industriesteden. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere materiaalgebruik. Het heeft ensemblewaarden vanwege de kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met de omliggende groenvoorzieningen. Het is gaaf bewaard gebleven.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hek