Moergestel B 2495
Moergestel, Bosstraat

Inleiding.

Op de R.K. begraafplaats nabij de pastorie bevindt zich een Neogotisch GRAFMONUMENT van de Tilburgse textielfabrikant Christiaan Mommers (1836-1900). Deze had in Moergestel het buiten Hoogenhuizen. Het monument is in 1900 opgericht. De pijlers en kettingen rond het object ontbreken thans.

Omschrijving.

Uit hardsteen en deels uit marmer opgetrokken tombegraf met opstand. De tombe heeft een afgeschuinde plint en wordt afgedekt door een oplopende marmeren zerk met naam en levensdata van de overledene. Deze tombe is geplaatst tegen een aedicula, met een voetstuk met gebosseerde zijkanten, afgedekt door een geprofileerde deklijst. Op deze deklijst een verticale gedenkplaat met marmeren plaat en de tekst: 'Groot zullen de verdiensten zijn van hen die de opvoeding hunner kinderen verzorgd hebben'. De plaat is geplaatst binnen een aedicula, bestaande uit vier zuilen met bladkapitelen die een zware bekroning dragen. Deze is aan de zijden voorzien van eenvoudige verdiepte velden en afgedekt door frontons en een boomstamkruis op voetstukje. Aan de voorzijde in het gevelveld een marmeren tondo met hart, doorstoken met kruis en anker.

Waardering.

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, met name de katholieke grafcultuur en is tevens van belang als herinnering aan een lid van de regionale elite. Het heeft kunsthistorische waarde vanwege het ontwerp, materiaalgebruik en ornamentiek. Het is gaaf bewaard gebleven.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6) Betreft grafmonumenten

Betreft grafmonument Mommers