Oisterwijk C 1192
Gemullehoekenweg 147, 5062 SB te Oisterwijk

Inleiding.

THEATER, in de open lucht gelegen, aangelegd in 1936 door een aannemer naar schetsplannen van H.W. Valk. Het geheel bevindt zich in een bosrijk natuurgebied met hoofdzakelijk dennenbos. De aanleg hangt samen met de promotie van Oisterwijk als toeristenplaats en de bevordering van het Brabants amateurtoneel. In de jaren zeventig is hier een vijftal beelden geplaatst van de hand van T. van de Wiel, afkomstig van het gesloopte gebouw De Kunstkring, dat in het Interbellum ook al eens was verbouwd door H.W. Valk.

Omschrijving.

Het theater is toegankelijk via een toegangspoort, welke bestaat uit een hek tussen twee bakstenen sokkels bekroond met tufstenen beeldengroepen. Op de linkersokkel de tekst 'Natuur Theater', op de rechter '1936'. De beelden stellen voor scènes uit 'Van den Vos Reinaerde' met onder meer vos, beer en raaf.

Op het terrein een halfcirkelvormig in een zandrug gesitueerd theater met 10 rijen met totaal 1030 in baksteen genummerde plaatsen, die recent voorzien zijn van kunststof kuipstoeltjes. Aan de buitenring van het amphitheater vijf in rode terracotta uitgevoerde beelden uit 1938, vervaardigd door Toon van de Wiel, afkostig van het in de jaren zeventig door nieuwbouw vervangen gebouw De Kunstkring aan de Stationsstraat, een ontwerp van H.W. Valk.

Tussen ingang en theater ligt een tweetal uit ruw hout opgetrokken blokhutten op bakstenen onderbouw. Blinde zijgevels, fors overstekend zadeldak met Oudhollandse pannen, opgeklampte deuren in de voor- en achtergevels en schuiframen met kleine roedenverdeling. Tevens een zwerfkei met de tekst 'Ghesellen van den Spele' en ingehakt het programma vanaf 1930.

Waardering.

Het openluchttheater is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als vertegenwoordiger van de culturele ontwikkeling en de toeristische uitbating van Oisterwijk en als herinnering aan de ontwikkeling van het amateurtoneel in Noord-Brabant in het Interbellum. Het heeft ensemblewaarde vanwege de relatie tussen het geaccidenteerde beboste terrein en de aanleg van het amphitheater in een zandrug. Het is als voorbeeld van een vooroorlogs openluchttheater uitermate zeldzaam.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur Theater Betreft openluchttheater

Valk, H.W. ; Noord-Brabant