Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519966
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82643/33
Kadastrale aanduiding
Oisterwijk K 294
Hild 3, 5066 CL te Moergestel

Omschrijving

Inleiding.

In de buurtschap Hild, nabij de Oirschotseweg gelegen BOERDERIJ van het langgeveltype, daterend uit ca. 1860. Op het erf een haag van liguster en meidoorn. Voor het huis twee leilinden.

Omschrijving.

Langgevelboerderij met dwarsdeel, opgetrokken uit handvorm baksteen met schilddak van riet en oud-Hollandse pannen. Het woongedeelte heeft links en rechts van de voordeur met gedeeld bovenlicht zesruits schuiframen met luiken. Eenvoudige steekankers. Links van het woongedeelte sporen van oude potstaldeuren die zijn dichtgezet en vervangen door een zesruits schuifraam. Links van dit raam dubbele deeldeuren. De rechter zijgevel is gesausd en heeft een zesruits openslaand raam. Achter het huis een bakhuis.

Waardering.

De langgevelboerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de akkerbouw in Midden-Brabant. Het heeft ensemblewaarde vanwege de relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid. Het object is gaaf bewaard gebleven.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1) Betreft langgevelboerderij

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1860
1860
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden