Oisterwijk E 3789
Oisterwijk E 3788
Kerkplein 2, 5061 EB te Oisterwijk
Kerkplein 4, 5061 EB te Oisterwijk

Inleiding.

Dubbel WINKELWOONHUIS, uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, gelegen ten noorden van de neogotische parochiekerk Sint Petrus Banden, deel uitmakend van een samenhangende straatwand van het laat-negentiende-eeuwse Kerkplein, waarvan een deel van de bebouwing overigens tot de zeventiende eeuw kan teruggaan. Het hoekpand is met de zijgevel gelegen aan de pastoor van Rijckelstraat.

Omschrijving.

Eenlaags bakstenen winkelwoonhuis met stucornament, onder zadeldak met oud-Hollandse pannen gedekt. Het pand heeft een symmetrische opzet, hoewel de scheidingsmuur niet in het midden ligt, maar tussen de derde en vierde travee van de winkelpui. Het heeft een hardstenen plint en dorpellijst, waarboven verfijnd metselwerk, afgesloten door een geprofileerde kroonlijst op klossen met cassettenfries. De rechter zijgevel is een geknotte tuitgevel, afgesloten met een identieke forse lijst. Het linker winkelwoonhuis no 4 heeft twee getoogde T-ramen met vierruits onderramen, gevat in een gestucte omlijsting met oren en kuiven. De winkelpui bestaat uit een hardstenen plint, waarboven een dubbelraam met vergelijkbare T-vormige indeling, geflankeerd door links de met zes ruiten beglaasde winkeldeur en rechts de paneeldeur van het woonhuis no. 2. Deze openingen zijn gescheiden door gegroefde pilasters en hebben korfbogen en een op dubbele en enkele voluutconsoles gedragen lijst. Het woonhuis no 2 heeft twee T-ramen met lijst en in de zijgevel nog drie T-ramen en op de verdieping twee getoogde en van stucomlijsting voorziene zesruits ramen. Het zadeldak is bij no 4 rond 1985 voorzien van een reeks nieuwe tuimelramen. Aan de achterzijde heeft dit huis een haakse aanbouw met op de verdieping twee vierruits ramen.

Inwendig bezit het huis no. 4 onder meer een kamer met gepolychromeerd stucplafond, binnenluikjes en paneeldeuren.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als vertegenwoordiger van de bloei van Oisterwijk als woon- en toeristenplaats nabij Tilburg, als gevolg van de spoorverbinding. Het heeft architectonische waarde als voorbeeld van de wijze waarop Eclectische vormen ontleend aan grootstedelijke ontwikkelingen op het platteland werden toegepast. Het pand heeft ensemblewaarde als onderdeel van de deels beschermde dorpskern van Oisterwijk. Het is een gaaf en zeldzaam voorbeeld van de regionale variant van het Eclecticisme.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Betreft dubbel winkelwoonhuis