Oisterwijk E 4583
Kerkstraat 58, 5061 EK te Oisterwijk
Kerkstraat 60, 5061 EK te Oisterwijk
Kerkstraat 62, 5061 EK te Oisterwijk

Inleiding.

Drie WOONHUIZEN, gebouwd rond 1855 door de Diaconie der Nederlands Hervormde gemeente in Oisterwijk. De panden zijn rond 1920 van een nieuw dak voorzien en zijn ca. 1985 hersteld. Ze liggen ten oosten van de beschermde Hervormde kerk.

Omschrijving.

Reeks van drie eenvoudige, uit baksteen opgetrokken woonhuizen onder mansardedak, gedekt met tuile-du-nordpannen. Bakstenen gevel met gepleisterde plint, afgesloten met gepleisterd fries en overstekende bakgoot. De panden 58 en 60 hebben elk twee vakken met een opgeklampte deur en een T-raam, no. 62 heeft drie vakken met een opgeklampte deur geflankeerd door T-ramen. De dakkapellen zijn ca. 1920 aangebracht. De zijgevels tonen sporen van de verhoging en wijziging van het oorspronkelijke zadeldak en hebben in de toppen vierruits vensters. In de oostelijke zijgevel sporen van een middenraam.

De achtergevels tonen moeten van de dakverhoging en hebben deels gewijzigde zesruits ramen en enkele eenlaags aanbouwen.

Waardering.

De huizen zijn van algemeen belang. Zij hebben cultuurhistorische waarde als vertegenwoordigers van de sociale zorg door de Hervormde Gemeente in de negentiende eeuw. Zij tonen de typologische ontwikkeling van het kleine woonhuis in Noord-Brabant in het midden van de negentiende eeuw. Ze hebben ensemblewaarde vanwege de samenhang met de naastgelegen kerk en als onderdeel van de deels beschermde kern van Oisterwijk. Zij zijn als diaconiewoningen uiterst zeldzaam.