Oisterwijk F 2953
Oisterwijk F 2955
De Lind 39, 5061 HT te Oisterwijk
De Lind 41, 5061 HT te Oisterwijk

Inleiding.

Het dubbele WOONHUIS met koetsingang is gelegen aan de noordelijke zijde van De Lind en kijkt uit op het z.g. trouwlaantje of Marialaantje. Het gebouw dateert uit het laatste kwart van de 19de eeuw en is opgetrokken in een sobere Eclectische bouwstijl. Thans is in het meest rechtse woonhuis een kantoor gevestigd, het woonhuis links van de koetsingang staat leeg. Het woonhuis aan de rechterzijde is voorzien van een uit 1924 daterende veranda en een brede dakkapel, eveneens van latere datum.

Omschrijving.

De woonhuizen bestaan uit twee bouwlagen en een souterrain onder een gemeenschappelijk zadeldak, gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Het geheel heeft een rechthoekige plattegrond: aan weerszijden van de in het midden gelegen koetsingang zijn de woonhuizen voorzien van een ten opzichte van elkaar gespiegelde indeling. Aan de achterzijde kijken de woonhuizen uit op een tuin. Het gebouw heeft aan voor- en achterzijde een lijstgevel, bestaand uit negen traveeën. De voorgevel is opgetrokken in machinale baksteen in staand verband met hardstenen plint en kroonlijst. Aan beide uiteinden is de gevel voorzien van geblokte hardstenen hoekpilasters met een iets uitkragende kroonlijst. Ook in de middenpartij met de koetspoort, waarboven zich een balkon met ijzeren sierhek en een T-venster bevinden, zijn geblokte natuurstenen pilasters met uitkragende kroonlijsten aangebracht. Boven deze pilasters wordt de kroonlijst ondersteund door voluutvormige consoles. De woonhuizen aan weerszijden van de koetsingang tellen beide vier vensterassen: ter hoogte van het souterrain zijn getraliede vensters aangebracht, op de eerste bouwlaag hoge schuifvensters en op de tweede bouwlaag lagere T-vensters. De vensters op de begane grond en de bovenverdieping hebben een op de bovenhoeken afgeronde omlijsting met kuif, waarin een kopje is afgebeeld. De ingangen van de woonhuizen bevinden zich in respectievelijk de derde en de zevende travee en zijn bereikbaar via een hardstenen trapje, met aan weerszijden stoeppalen. Zij zijn voorzien van een klein, ondiep portaal en houten paneeldeuren met een bovenlicht van kathedraalglas. De koetspoort heeft een dubbele paneeldeur met een vierruits segmentboogvormig bovenlicht, eveneens voorzien van kathedraalglas. De linkerzijgevel van het pand is opgetrokken uit een handvorm baksteen met ijzeren muurankers. Hierin is ter hoogte van de zolder een klein T-venster met drieruits bovenlicht aangebracht. De achtergevel van het dubbele woonhuis is wit geschilderd. Aan de bovenzijde wordt hij afgesloten door een sobere, licht geprofileerde lijst. Bij het woonhuis aan de rechterzijde van de koetsingang heeft een aantal wijzigingen in de achtergevel plaatsgevonden: er is een veranda aangebouwd en het dak is hier van een brede dakkapel voorzien, die loopt van het midden van de gevel van dit woonhuis tot boven de koetspoort. Op de bovenverdieping is de achtergevel voorzien van zeven zesruits schuifvensters, op de benedenverdieping is in het meest linkse woonhuis rechts een dubbele tuindeur met drie bovenlichten en houten luiken aangebracht. Links hiervan bevinden zich een keukendeur met twintigruits venster en dubbel bovenlicht en een keukenvenster met een twaalfruits stolpraam met dubbel bovenlicht. Het inwendige van het dubbele woonhuis bezit de oorspronkelijke houten kapconstructie met telmerken, die mogelijk secundair gebruikt is. Deze is in het woonhuis aan de linkerzijde van de koetspoort nog zichtbaar.

Waardering.

Het object is van algemeen belang en heeft cultuurhistorische waarde als illustratie van een vrij zeldzaam type, namelijk een dubbel woonhuis met koetsingang. Het object heeft architectuurhistorische waarde door de historiserende detaillering. Het object heeft ensemblewaarde, omdat het als beeldbepalend pand van belang is voor het aanzien van het reeds beschermde dorpsgezicht De Lind. Tenslotte is het object van belang vanwege uitwendige gaafheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Dubbel woonhuis met koetsingang