Heino G 504
Hubertsallee 7, 8055 PG te Laag Zuthem

Omschrijving onderdeel 13: TUINMANSWONING

In ca. 1919 gebouwde tuinmanswoning, behorend bij buitenplaats De Colckhof, in opdracht van F.K. baron van Dedem in Cottage-stijl gebouwd. De tuinmanswoning is opgetrokken in rode baksteen over één bouwlaag op een T-vormige plattegrond onder een samengesteld overstekend rietgedekt dak. Twee eindgevels bevinden zich onder wolfeinden, één onder een schilddak. Bovendien lopen in de oksels van het huis twee dakschilden lager door, om een afdak voor de twee ingangen te vormen. Bij de voordeur, een paneeldeur met bovenlicht, steunt het dakschild op een kolommetje, bij de achteringang op een houten wand met glas. De gevels zijn geleed door rechtgesloten schuifvensters onder strekken, met een fijne roedenverdeling en behangen met luiken van De Colckhof: een schuine baan met twee witte en twee blauwe ruitvormen op een rode ondergrond met een zwarte rand. Onder de wolfeinden getoogde vensters en in het schilddak een ingedekte rondboogvormige dakkapel. De nok van het dak is gedekt met vorstpannen en voorzien van pironnen en twee gemetselde schoorstenen met tentdakjes. De tuinmanswoning staat in de tuinaanleg van architect J. Voorde in de zuidwestelijke hoek van de buitenplaats. Van Dedem wilde in dit landschappelijke deel van de aanleg met open ruimten en waterpartijen een villa laten bouwen, wat echter nooit is gebeurd. Aan de achterzijde van de woning staat een tuinmuur.

TUINMANSWONING is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de functionele en ruimtelijke samenhang met de gebouwen en objecten van buitenplaats De Colckhof;

- vanwege de Cottage-stijl;

- vanwege de verhoudingen van het bouwvolume in samenhang met de sculpturale dakvormen;