Bij Hubertsallee 7, 8055 PG te Laag Zuthem

Omschrijving onderdeel 14: TUINMUUR

De tuinmuur behorende bij buitenplaats De Colckhof, is in opdracht van F.K. baron van Dedem in het begin van de twintigste eeuw gebouwd. Het is een manshoge muur in rode baksteen opgetrokken en voorzien van ezelsrug, tussen vierkante gemetselde pijlers met vierzijdige bekroningen. De muur maakt deel uit van de tuinaanleg van architect J. Voorde in de zuidwestelijke hoek van de buitenplaats. Van Dedem wilde in de landschappelijke aanleg met open ruimten en waterpartijen een villa laten bouwen, wat echter nooit is gebeurd. De tuinmuur staat ten zuidwesten van het huis De Colckhof en ten noorden van de tuinmanswoning.

TUINMUUR is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de ruimtelijke en functionele samenhang met de overige complexonderdelen van de buitenplaats De Colckhof;

- vanwege de beeldbepalende ligging in het park ten noorden van de tuinmanswoning.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinmuur