Straatweg 17, 8531 PX te Lemmer

Inleiding

Het WOONHUIS, gelegen aan de rand van Lemmer, is gebouwd omstreeks 1930. Het perceel waarop de woning zich bevindt is gelegen tussen twee sloten en verbonden met de Straatweg middels twee bruggen. Het woonhuis heeft invloeden ondergaan van de vernieuwingsstijl , waarbij de structuur is gebaseerd op de Engelse landschapstijl, hetgeen het zijn bijzondere voorkomen verleend. De voorzijde van het pand is gericht op het oosten. Het is in een vrij gave staat waarbij er sinds de bouw weinig wijzigingen hebben opgetreden. Er is in de jaren '70 een garage tegen de westzijde van de woning geplaatst die buiten de bescherming van rijkswege valt. Hetzelfde geldt voor een gemetseld schuurtje onder een samengesteld dak dat zich in de tuin bevindt.

Omschrijving

Het woonhuis bestaat uit een hoofdblok met een gevarieerd bouwvolume; een erker aan voorzijde; een lager gedeelte met de hoofd-entree aan de noordzijde. Het gebouw is opgetrokken in een donkerrode baksteen en heeft een zadeldak met variërende goothoogte, gedekt met een gegolfde verbeterde Hollandse pan. Hierbij zijn geen gevelpannen toegepast maar lopen de pannen tot de windveer. Het lager gedeelte aan de noordzijde heeft gedeeltelijk een flauw hellend samengesteld dak en gedeeltelijk een plat dak aan de westzijde. Het boeiboord loopt hierbij door. De voorgevel (oost) heeft aan de noordzijde een hoge gemetselde schoorsteen die even hoog is als de nok van het dak. Ter plaatse van de zaling, een bakgoot met overstek. Aan de andere zijde van de topgevel is op gelijke hoogte een schijnbakgoot aangebracht, lager bevindt zich de eigenlijke bakgoot. Het gevelvlak boven deze op gelijke hoogte liggende goten is bekleed met gepotdekselde Fries-groene planken. Centraal in dit vlak is een smal venster aangebracht. Hieronder de erker met een balkon op de verdieping. De balustrade is bekleed met gepotdekselde planken. De pui die grenst aan het balkon heeft een deur met twee flankerende meerruits vensters en onder de houten delen van de topgevel drie drierruits vensters. De erker heeft aan de voorzijde een groot venster met daarboven drie vierruits vensters. De twee zijdelen van de erker hebben ieder een vijftienruits venster met een zesruits bovenlicht. Aan de zuidzijde van de erker loopt de borstwering door in een bloembak die de hoek omgaat. De zuidgevel heeft een uitspringend deel. In het dakvlak van dit deel een dakkapel met één breed venster, geflankeerd door twee smallere. In het uitspringende deel een pui met drie vensters met bovenlicht waarvan er één op de straatzijde is gericht. De bloembak van de voorgevel loopt tot aan dit uitspringende deel. Hierboven één venster met bovenlicht. Tegen het uitspringende deel is de garage gebouwd. In de noordgevel, onder de dakgoot, een pui met tien vierruits vensters op een rij. De uitbouw met entree ligt terug ten opzichte van de voorgevel. De voordeur is onder een overstek van het dak. Naast de voordeur bevindt zich een vijftienruitsvenster; onder het overstek een betonnen stoep met aan de zijde een gemetselde bloembak waar de stalen kolom van het overstek op rust. De noordzijde van het entree gedeelte heeft een smal vijfruits venster en een toegangsdeur. Verder zij ter hoogte van het platte dak twee smalle vensters. Ter plaatse van het platte dak springt de gevel van het hoofdblok terug. De bakgoot komt hierbij hoger te liggen en het dak heeft hier een flinke overstek. In dit terugliggende deel is een deur met vier ruiten die toegang verschaft tot het platte dak; in het zijvlak van het naar voren liggende gedeelte een vierruits venster. De westgevel is boven de bakgoot van het overstek bekleed met gepotdekselde planken met centraal een smal venster en in de top een schoorsteen. Centraal op de nok een schoorsteen. Op de begane grond en verdieping bevindt zich een dubbel venster met drierruits bovenlichten. Een zelfde venster bevindt zich in het gedeelte met het plat dak. Naast de garage is een toegangsdeur. Het INTERIEUR heeft weinig opvallende details. De plafonds zijn van zachtboard; de vloer in de hal is uitgevoerd in graniet; alle binnenkozijnen en deuren zijn origineel. De lambrizering in de hal is van latere datum. Er heeft een doorbraak vanuit de woonkamer plaats gevonden naar de gemoderniseerde keuken en de ingang in de noordgevel is vervallen. Waar voorheen een halletje was is nu een douche geplaatst.

Het woonhuis aan de Straatweg 17 te Lemmer is van algemeen achitectuurhistorisch belang vanwege:

- wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteit van het ontwerp