Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520010
Complexnummer
520009 - Complex Bouwlingstraat
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82633/177
Kadastrale aanduiding
Oosterhout S 4905
Oosterhout, Nieuwe Bouwlingstraat 37

Omschrijving

Inleiding.

MUUR met daarin het aan de Nieuwe Bouwlingstraat gelegen TOEGANGSHEK tussen HEKPIJLERS, gerealiseerd in opdracht van de Nederlands hervormde gemeente aan het einde van de negentiende eeuw en uitgevoerd in Neo-Renaissance stijl.

Omschrijving.

De in kruisverband gemetselde schansmuur aan de Nieuwe Bouwlingstraat is geleed door lisenen en afgesloten met natuurstenen dekplaten. Overige muren geleed door lisenen die aan de bovenzijde middels tandlijsten met elkaar verbonden zijn en afgesloten met een bakstenen ezelsrug. Symmetrisch smeedijzeren tweevleugelig hek met puntspijlen tussen bakstenen hoekpijlers voorzien van gestucte basementen, uitspringend siermetselwerk en afgesloten met dekplaten waarop siervazen.

Waardering.

De muur met toegangshek en hekpijlers is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling in de grafcultuur van de Nederlands Hervormde Kerk in de tweede helft van de negentiende eeuw. Het object bezit architectuurhistorische waarde wegens de esthetische kwaliteit en de detaillering. Het object heeft tesamen met de grafmonumenten op de begraafplaats ensemblewaarde als onderdeel van een klein, historisch gegroeid religieus ensemble aan de Nieuwe Bouwlingstraat. Het object is van belang wegens de gaafheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520009. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Muur(D) Met toegangshek en hekpijlers

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1890
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
invloeden