520018 - Complex Veerseweg
Oosterhout R 8253
Veerseweg 50, 4901 ZE te Oosterhout

Inleiding.

Op de begraafplaats gelegen monument uit 1941 voor drie gesneuvelde Oosterhoutse soldaten. Het dient als GRAFMONUMENT voor de in Nederweert en Asten gesneuvelde maar in Oosterhout begraven soldaten F. Hoekstra en A. Damen, en als GEDENKTEKEN voor de op de Grebbeberg omgekomen soldaat A. Tielemans. Stilistisch vertoont het invloeden van de archaïserende en traditionalistische vormentaal.

Omschrijving.

Met beplanting omzoomd grafmonument op rechthoekig grondplan, bestaand uit een ingekaderd Latijns kruis tussen met kiezel gevulde velden met op het snijpunt een ranke hardstenen obelisk op trapvormige basis. Bovenzijde van de obelisk aan vier kanten afgezet met een kruisvorm, bekroond met een kalkstenen portret van een gehelmde Nederlandse soldaat anno 1941. In de basis staat de volgende tekst gebeiteld: 'GOD WAS HUN SCHILT / ENDE BETROUWEN'. Op de vier zijden van de obelisk staan diverse epitafen met onder meer de namen van de gesneuvelden en de tekst: 'ZIJ LIETEN DOOR HUN / DOOD AAN HEEL HET / VOLK EEN VOORBEELD / NA VAN EDELE / GEZINDHEID EN EEN / HERINNERING AAN / WAARACHTIGEN MOED'.

Waardering.

Het grafmonument/gedenkteken is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de grafcultuur met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast als uitdrukking van een sociale ontwikkeling in relatie tot de Oosterhoutse soldaten. Verder vanwege het belang voor de typologische ontwikkeling van grafmonumenten en gedenktekens. Het object bezit kunsthistorische waarde wegens de esthetische kwaliteit van het algehele ontwerp en het verzorgde soldatenportret.

Het object is van belang wegens de gaafheid en zeldzaam op grond van de uniciteit van de verschijningsvorm.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Algemene begraafplaats Annex gedenkteken