Oosterhout P 1305
Den Hout, Ingang Corneliuskerk

Inleiding.

STANDBEELD van het Heilig Hart van Jezus, gesitueerd aan de oostzijde van de als dorpsgezicht beschermde Houtse Heuvel in de kern van Den Hout, direct voor de ingang van de r.-k. Corneliuskerk.

Het object dateert uit 1924 en is vervaardigd door J.W. Ramakers en Zn. uit Geleen in een stijl die elementen vertoont van de Art Déco.

Het beeld is geplaatst ter gelegenheid van het gouden priesterfeest van de uit Den Hout afkomstige J.H.C. van Breugel.

Omschrijving.

Het frontaal gerichte, symmetrische bouwsel beslaat een halfcirkelvormige plattegrond, gebogen aan de kerkzijde en recht aan de straatzijde, en bestaat uit een Christusbeeld op een ronde sokkel, centraal gelegen op een mozaïek-tegelvloer die omzoomd wordt met een hekwerk tussen pijlers en op een basement.

De staande kalkstenen Christus, met vergulde kruisnimbus, heeft lange haren, een baard en is blootvoets. Hij gaat gekleed in een lange geplooide tunica en heeft een hart met doornenkroon op de borst, verwijzend naar de 'fornax ardens caritatis', de gloeiende Vuuroven van Liefde. Met vergulde letters is op de voetplaat de tekst 'KOMT ALLEN TOT MIJ' aangebracht (enkele letters ontbreken). Het beeld rust op een deels glad geslepen, granieten sokkel met een octogonale kop en een trapsgewijs opklimmende ronde onderbouw met vier ingezwenkte steunberen. Op de sokkel staat in bas-reliëf de tekst 'HET GODDELIJK / HART VAN JESUS / 1874 / J.H.C. V. BREUGEL PASTOOR / 1924 / TOEWIJDING VAN DE / PAROCHIE DEN HOUT / AAN HAAR KONING' Omringende vloer belegd met polyform en polychroom mozaïekwerk, dat een abstract patroon vormt met uitzondering van drie tableaus waarin de letters 'SS' (Spiritus Sanctius), 'COR.' (Cornelius) en 'IHS' (In Hoc Signo). De sokkel en buitenrand zijn afgezet met felrode strengperssteen. De vloer wordt omringd door een smeedijzeren hekwerk met kruisvormige knopspijlen, geplaatst op een basement en tussen twee pijlers, voorzien van naar vier zijden gerichte Latijnse kruisen.

Waardering.

Het Heilig-Hartbeeld is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarden. Het is van belang als bijzondere uitdrukking van de rooms-katholieke Heilig Hartdevotie in de jaren twintig van de twintigste eeuw. Daarnaast als uitdrukking van een sociale ontwikkeling in relatie tot de Den Houtse priester Van Breugel. Verder is het object van belang voor de typologische ontwikkeling van Heilig Hartbeelden. Het object heeft kunsthistorische waarden. Het is van belang vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het gedetailleerde en afwisselende materiaalgebruik en het ambachtelijk vaardige inlegwerk. Het object bezit ensemblewaarde. Het vormt een markant onderdeel van een historisch gegroeid religieus ensemble aan de oostzijde van de Houtse Heuvel, verder bestaande uit de pastorie en Corneliuskerk met begraafplaats (nr. 10), het voormalige parochiehuis (nr. 24a) en het voormalige klooster (26-30). Het object is van belang vanwege de gaafheid en versterkt de visuele en structurele gaafheid van de als dorpsgezicht beschermde Houtse Heuvel.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6) Betreft H. Hartbeeld

Ramakers, J.W. ; Noord-Brabant