Oosterhout P 2563
Houtse Heuvel 7, 4911 AT te Den Hout

Inleiding.

Aan de zuidzijde van de als dorpsgezicht beschermde kern van Den Hout gelegen WOONHUIS uit 1905, gebouwd in opdracht van de wagenmaker F.A. Jansens door de Oosterhoutse architect J. Oomen in een Overgangsstijl die elementen vertoont van de Neo-Renaissance en Art Nouveau.

Het vrijgelegen pand ligt in de rooilijn van de huizen aan de zuidzijde van de Houtse Heuvel met de noklijn van het dak evenwijdig aan de straat. Voorerf afgepaald met ruitvormig ijzeren hekwerk tussen terrazzo pijlertjes met ingesnoerde piramidekoppen. Oprit aan de linker zijde naar het achtererf. Hier bevindt zich een uit de tweede helft van de negentiende eeuw daterende en oorspronkelijk bij het pand horende voormalige wagenmakerij. Dit thans ingrijpend verbouwde pand valt buiten de rijksbescherming.

Het interieur van het woonhuis is licht gemoderniseerd.

Omschrijving.

Het gedeeltelijk onderkelderde bakstenen pand beslaat een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag en een kapverdieping onder een met schubleien in Maasdekking en gesmoorde Bouletpannen gedekt mansardedak met op de nokeinden zich verjongende schoorstenen. De voorgevel van het in kruisverband gemetselde woonhuis telt vijf traveeën en wordt verticaal geleed door hoekpilasters en een middenrisaliet, verlengd met een Vlaamse gevel met afsluitende tuitgevel met natuurstenen afdeklaag en bekronende gestileerde bloemvorm. Horizontale geleding door middel van een hardstenen, geprofileerde plint en een geprofileerde en gekorniste, ver overstekende goot op gesneden klossen als onderdeel van een sierlijk uitgevoerde kroonlijst waarin verder een over de gehele gevel lopende sierlijst met gestucte bogen en metselwerk met visgraatmotief. De gevel wordt verder geleed en verlevendigd door doorgetrokken lekdorpels, een speklaag en een sierlijk gedetailleerde middentravee. Hoefijzerboogvormige entreeportiek met gestucte spekblokken en sluitsteen, een met profielsteen omlijste opening en een accoladeboogvormige latei met jaartal '1905' waarboven een hoefijzervormig bovenlicht dat is dichtgezet met floraal siersmeedwerk en omzoomd met een geprofileerde boog voorzien van het zweepslagmotief. Originele, beglaasde paneeldeur met bovenlicht voorzien van glas-in-lood. In de topgevel een in het metselwerk teruggelegen kruisvormige decoratie.

Vensteropeningen onder segmentbogen en rondboog, versierd met sluitstenen en geprofileerde wenkbrauwbogen -op de begane grond voorzien van het zweepslagmotief-, waarin deels T-vormige schuifvensters en een stolpvenster met bovenlichten voorzien van gekleurd glas-in-lood en (op de begane grond) houten rolluiken. Drie traveeën tellende zijgevels met diverse rechte steekankers. Linker gevel met schuifvensters en een stolpvenster voorzien van kleine roedenverdeling, op de begane grond met houten rolluik en opgeklampte luiken. Rechter gevel met op de verdieping een stolpvenster voorzien van kleine roedenverdeling. chtergevel van drie traveeën met vensteropeningen en achterdeur onder segmentboog waarin beglaasde paneeldeur, zesruits schuifvensters en een betralied keldervenster.

De indeling van het interieur is herkenbaar bewaard gebleven. Een middengang leidt naar het achtererf. Aan de ene zijde van de gang een voormalige slaapkamer (bedstede uitgebroken), achtergelegen keuken en nieuw privaat, aan de andere zijde de woonkamer met opkamer en ondergelegen kelder en de trap naar de kapverdieping. Van het interieur zijn onder andere vermeldenswaard: kelder met zwarte plavuizen; gang voorzien van terrazzovloer met mozaïekpatroon; diverse vertrekken met plafonds voorzien van lijstwerk in stuc, bovenlichten voorzien van gekleurd glas-in-lood, marmeren schouwen, (deels) de originele paneeldeuren met geprofileerd lijstwerk en een houten voorzetwand (van de voormaligebedstede en wandkast) met paneeldeuren, pilasters en kroonlijst.

Waardering.

Het woonhuis is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarden. Het is als representatieve dorpswoning van een wagenmaker van belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling in het begin van de twintigste eeuw. Daarnaast is het van belang voor de typologische ontwikkeling van woonhuizen. Het object heeft architectuurhistorische waarde vanwege de voor dit type woonhuis zeer verzorgde en gedetailleerde ornamentiek.

Het object heeft tesamen met de op het achtererf gelegen voormalige wagenmakerij ensemblewaarden als markant, in de rooilijn gelegen onderdeel van de historische bebouwing aan de Houtse Heuvel. Het is van belang wegens de gaafheid van de hoofdvorm en de bewaard gebleven elementen uit het interieur.

Oomen, J. ; Noord-Brabant