Actualiteit gegevens: 23-12-2017

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
520034
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
18 december 2001
Kadaster deel/nr: 
13394/42
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Oosterhout
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Oosterhout
X-Y coördinaat: 
118435 - 406323

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

In de kom van Oosterhout gelegen MUZIEKKOEPEL met SIERTUIN, gebouwd in 1895 in Neo-Renaissance stijl in opdracht van de sociëteit 'De Eendragt'. De bouwkosten werden destijds geraamd op vierhonderd gulden. Het object is gelegen in een deel van de voormalige en thans heringerichte tuin van het pand aan de Sint Janstraat 9, het voormalige sociëteitsgebouw dat in 1934 werd gewijzigd en buiten de rijksbescherming valt. In de siertuin vier uit de bouwtijd stammende esdoorns en een rode beuk. De sociëteit had in de negentiende eeuw vaak officieren te gast. In 1854 wilde het tweede Regiment Dragonders iets terug doen voor deze gastvrijheid door middel van een weldadigheidsconcert in de sociëteit. Dit viel zo in de smaak dat men besloot regelmatig uitvoeringen te laten plaatshebben in de tuin van de sociëteit. In 1872 werd besloten tot de bouw van een 'verplaatsbaren muzijktempel' die in 1895 werd vervangen door voorliggend object. De muziekschelp is in 1982 gerestaureerd door het architectenbureau van E. Oomes en wordt nog steeds als concertpodium gebruikt.

Omschrijving.

De op een lichte verhoging gelegen muziekschelp beslaat een trapeziumvormige plattegrond en bestaat aan de binnenkant uit een gerekte, segmentkoepelvormige schelp en een gecementeerde vloer met aan de buitenzijde een driezijdig gesloten houten kast van gerabbatte plankdelen op een bakstenen sokkel. Symmetrisch vooraanzicht met hoekpilasters op zwart geschilderde basementen, voorzien van sierlijk gesneden halfkapitelen die een platte kroonlijst ondersteunen met decoratief afgeronde einden. De schelplijn verloopt als een gedrukte korfboog. Centraal een decoratief gesneden houten sluitstuk waarin smeedijzeren haak met daarboven een bekronende, symbolische houten harp. Decoratief schilderwerk in wit, bruin en geel, met name in de zwikken en pilasters. In de pilasters restanten van gasleidingen met kraantje.

Waardering.

De muziekschelp is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarden. Het is van belang als bijzondere uitdrukking van het Brabantse verenigingsleven en de Brabantse muziekcultuur aan het einde van de negentiende eeuw. Daarnaast is het van belang voor de typologische ontwikkeling van muziekschelpen. Het object heeft architectuurhistorische waarden. Het is van belang vanwege de toegepaste stijl, de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, de verzorgde ornamentiek en de verfijnde decoraties.

Het object heeft ensemblewaarden vanwege de functionele historisch-ruimtelijke samenhang met de omliggende tuin en het aangrenzende voormalige sociëteitsgebouw. Het object is van belang vanwege de gaafheid en vanwege de grote zeldzaamheid voor Brabant in architectuurhistorisch, typologisch en functioneel opzicht.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
OosterhoutSt. Janstraat achter nr 9

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieCultuur, gezondheid en wetenschapWelzijn, kunst en cultuurMuziekkoepel

Met siertuin

Neeoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenTuin, park en plantsoenTuin

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
OOSTERHOUTS5604

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Renaissanceinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18951895exactvervaardiging
19821982exactrestauratie

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Oomes, E. ; Noord-Brabantarchitect / bouwkundige / constructeur

Betreft restauratie