Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
520035
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
18 december 2001
Kadaster deel/nr: 
13394/42
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Oosterhout
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Dorst
X-Y coördinaat: 
118335 - 400291

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

GRAFKRUIS aan de zuidzijde van de aan de Sint Markoenstraat gelegen begraafplaats. Het uit 1884 daterende grafkruis van J.J. Mol, voormalig pastoor te Dorst, is uitgevoerd in Neo-Gotische stijl.

Omschrijving.

Het object bestaat uit een gietijzeren Latijns kruis op een gefrijnde hardstenen sokkel. De kruisarmen zijn ingevuld en bezet met stijlelementen die geheel aan de Gotiek zijn ontleend. Het maaswerk bestaat uit een aaneenschakeling van cirkels en ezelsrugbogen, veelvuldig gelardeerd met toten, hogels en afgeplatte kruisbloemen. Op het snijpunt van de kruisarmen is een plaquette opgeschroefd met aan de voorzijde de tekst 'D.O.M. / RUSTPLAATS / VAN DEN Z.E.W. / HEER J.J. MOL PASTOOR IN / DORST OVERL. DEN 10 OCT. / 1884 / R.I.P.'. Aan weerszijden van de plaquette kleine pinakels met schacht, spits en kruisbloem. Breed aangezette, maar zich verjongende voet waarin onder andere twee vierpassen, een driepasboog, pinakelachtige elementen met tootbogen, hogels en een afgeplatte kruisbloem. In het boogveld van de centrale ezelsrugboog een zowel van voren als van achteren te aanschouwen voorstelling van de Kruisafname.

Waardering.

Het grafkruis van J.J. Mol is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de rooms-katholieke grafcultuur aan het einde van de negentiende eeuw. Het feit dat het hier gaat om de persoon van J.J. Mol, voormalig pastoor van Dorst, maakt het object waardevol voor de geschiedenis van het katholicisme en het bisdom. Verder vanwege het belang voor de typologische ontwikkeling van gietijzeren grafkruisen. Het object bezit kunsthistorische waarden wegens de esthetische kwaliteit van het ontwerp, de ornamenten en de verfijnde detaillering in met name de afbeeldingen. Het object heeft tesamen met de overige grafmonumenten op de begraafplaats ensemblewaarde als onderdeel van een historisch gegroeid religieus ensemble op de begraafplaats aan de Sint Markoenstraat. Het object bezit zeldzaamheidswaarde.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
DorstBegraafpl. St. Marcoenstr

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieUitvaartcentra en begraafplaatsenBegraafplaats en -onderdelenGrafkruisKatholieke begraafplaats

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
OosterhoutK3413

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Gotiekinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18841884exactvervaardiging