Geertruidenberg A 4139
Oude Stadsweg 1, 4931 CK te Geertruidenberg

Inleiding

De VILLA "Pinksterbloem" is gelegen op een tot plantsoen gewijzigde omwalling, gesitueerd op de westelijke hoek van de Centraleweg en de Oude Stadsweg, ten zuidwesten van de kern van Geertruidenberg. De villa werd in 1901 gebouwd naar ontwerp van de Amsterdamse architect J.A. van Straaten en vertoont de vormentaal van de Overgangsarchitectuur. Opdrachtgever was de steenfabrikant Mr. H. Allard. De verblendsteen waarin de villa is opgetrokken is afkomstig van diens steenfabriek te Geertruidenberg. De villa is gelegen in een ruime tuin in landsschapsstijl, naar ontwerp van de Bossche tuinarchitect J.M. Maréchal.

Omschrijving

De deels onderkelderde villa heeft een onregelmatige plattegrond, bestaande uit een globaal L-vormig bouwdeel, met een afgeschuinde noordoostelijke hoek, waartegen een iets lager bouwvolume met rechthoekige plattegrond. Het pand telt deels twee bouwlagen onder een samengesteld schild- en zadeldak, gedekt met leien. Aan de westelijk zijde een drielaags gedeelte onder plat. Boven het trappenhuis, op de noordoostelijke hoek een torenachtige opbouw onder tentdak, gedekt met leien. Dakkapellen aan de oostelijke en westelijke zijde van het schilddak. Drie schoorstenen. De gevels zijn opgetrokken in meerkleurige verblendsteen.

In het midden van de assymetrische (oostelijke) voorgevel op de begane grond ter plaatse van de grote hal een halfronde erker. Hierin ramen met dubbele bovenlichten, waarin glas-in-lood. Hierboven, ter hoogte van de grote slaapkamer een balkon met beglaasde balkondeuren, halfrond bovenlicht en zijlichten. Hierboven wordt de gevel afgesloten door een fronton met roosvenster.

Links van de serre twee vierlichtvensters: het middendeel van het venster op de bovenverdieping kraagt driehoekig uit. Rechts van de serre de afgeschuinde hoek met hoger opgetrokken gevel. Hierin ter hoogte van de zolder een rond venster. Geheel rechts de ingang, bestaande uit een paneeldeur met bovenlicht en zijlichten. Hierboven een driehoekige erker. Rechts hiervan op de begane grond een kruisvenster, op de bovenverdieping een stolpraam.

De noordelijke gevel heeft in het midden een uitkragende schoorsteen. Hierin een rondboognis. Links hiervan een smal venster met glas-in-lood. Ter hoogte van de zolder aan weerszijde van de schoorsteen kleine éénruits vensters.

De achtergevel (westgevel) heeft ter hoogte van de eerste verdieping kruisvensters, ter hoogte van de tweede verdieping stolpramen. Ter plaatse van de keuken een beglaasde vleugeldeur met bovenlicht. Aansluitend rechts een kruisvenster. In de torenuitbouw rechtgesloten vensters met glas-in-lood bovenlichten, ter hoogte van de tweede verdieping onder een ontlastingsboog. Hierboven een driedelig samengesteld venster met kleine roedenverdeling onder ontlastingsboogjes. Links hiervan een achteringang met paneeldeur en rondbogig bovenlicht en een aantal kleine éénruits vensters.

De zuidelijke gevel toont twee aaneengesloten topgevels met identieke vensterindeling. Op de begane grond beglaasde openslaande tuindeuren met zijlichten en glas-in-lood bovenlichten. Op de eerste verdieping vierdelige vensters met glas-in-lood bovenlichten, waarvan het middengedeelte onder ontlastingsboog. Ter hoogte van de zolder kleinere zesruits vensters.

Inwendig toont de villa in hoofdlijnen nog de oorspronkelijke dispositie. Aan de oostzijde een grote centrale hal met serre. Ten zuiden hiervan de twee grote woonvertrekken. Ten westen van de centrale hal de servieskeuken, keuken, bijkeuken en het trappenhuis. In het overhoeks gesitueerde bouwdeel de vestibule en een kantoor met kluis. Tevens resteert een groot aantal oorspronkelijke interieurelementen. Hiervan zijn onder meer van belang: in de hal een 17de-eeuwse schouw met sculpturen tegen de wangen en een houten boezem met geschilderde familiewapens, in de overige woon-, slaap- en kantoorvertrekken en in de keuken schouwen uit de bouwtijd van de villa. In de keuken een vloer met decoratieve betontegels.

In diverse vertrekken oorspronkelijke paneeldeuren en geprofileerde deuromlijstingen. In het trappenhuis nog de oorspronkelijke houten trap. Op de zolder twee meidenkamertjes, waarvan één met bedstee. Kelder met gemetselde wijnvakken.

Waardering

De villa "Pinksterbloem" is van algemeen belang. De villa bezit cultuurhistorische waarde als bijzonder voorbeeld van een luxueuze fabrikantenvilla, gesitueerd aan de rand van Geertruidenberg. De villa heeft architectuurhistorische waarde vanwege de plaats die zij inneemt binnen het werk van de architect A.J. van Straaten. Voorts is de villa van belang vanwege het bijzondere materiaalgebruik en vanwege de rijke detaillering. De villa bezit ensemblewaarde vanwege de bijzondere situering binnen een tot plantsoen gewijzigde voormalige stadsomwalling. De villa is van belang vanwege de gaafheid van in- en exterieur. Tot slot is de villa van belang vanwege typologische en architectuurhistorische zeldzaamheid.

Landschapsstijl
Betreft tuin