Raamsdonk K 746
Korte Broekstraat 2, 4944 XM te Raamsdonk

Inleiding

De VILLA is gelegen aan de noordwestelijke zijde van de Korte Broekstraat, aan de westzijde van de kern van Raamsdonk. De villa werd gebouwd door de eigenaar van de eveneens aan de Korte Broekstraat gesitueerde brouwerij "De Wereld" (thans gesloopt). De villa werd in 1887 gebouwd in een eclectische stijl. Na de bouwtijd hebben zich enige wijzigingen voorgedaan, hoofdzakelijk in het interieur.

Omschrijving

De deels onderkelderde villa heeft een globaal rechthoekige plattegrond en telt deels één, deels twee bouwlagen onder respectievelijk mansardedak met wolfeind en schilddak, gedekt met kruispannen. In het éénlaags bouwdeel zijn boven de zijgevels dakvensters aangebracht. Twee schoorstenen boven het schilddak. Geprofileerde bakgoot op klossen. Gevels opgetrokken in baksteen.

De symmetrisch opgezette voorgevel (zuidgevel) heeft een middenrisaliet, waarin de hoofdingang, bestaande uit een paneeldeur met getoogd bovenlicht. Hierboven een balkon met smeedijzeren sierhek. Beglaasde balkondeuren met getoogd bovenlicht. De vertrekken zijn in de voorgevel voorzien van getoogde vensters met T-ramen. Gestucte venster- en deuromlijstingen. De voorgevel heeft een gepleisterde plint en kroonlijst, versierd met casementen.

De westelijke zijgevel is voorzien van getoogde vensters met T-ramen en luiken. Ter plaatse van de gang een zijingang.

De achtergevel is ter hoogte van de zolder voorzien van T-vensters met luiken. Op de begane grond een aantal hoge, deels later gewijzigde vensters, met kleine roedenverdeling. Ter plaatse van de achterkamer, links, beglaasde tuindeuren. Rechts van de gang een klein, betralied toiletraam.

De oostelijke zijgevel heeft T-vensters met luiken. In de achterbouw een zij-ingang met beglaasde vleugeldeur en bovenlicht.

Inwendig toont de villa nog in hoofdlijnen de oorspronkelijke indeling. Centrale T-vormige gang, met vertakking naar de westelijke gevel. Rechts hiervan een kamer en suite (schuifdeuren verwijderd), met hierachter een kamer, waarin vermoedelijk een tussenmuur is verwijderd. Hierin een later aangebracht, verlaagd plafond. Ten westen van de gang tegen de voorgevel een vertrek met daarachter een bergruimte. Hierachter het trappenhuis, de zijgang, de keuken en een toilet. Naast de keuken een trap voor het dienstpersoneel. Op de bovenverdieping ten oosten van de gang een drietal slaapkamers. Ten westen van de gang achtereenvolgens een slaapkamer, de badkamer en een zolderkamer, waarin later tussenwanden zijn gezet.

In het interieur resteert nog een aantal oorspronkelijke elementen. Hiervan zijn onder meer van belang: in de gang het trappenhuis een stucplafond, houten trap met balustrade, en diverse paneeldeuren met geprofileerde omlijsting. In de kamer en suite een plafond met stucwerk en houten lijsten, vensterbanken en binnenluiken, marmeren schouw met houten siercolommen op de hoeken van de boezem. In de voorkamer ten westen van de gang een beschilderd stucplafond met houten lijsten.

Waardering

De villa is van algemeen belang. Het object bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaaleconomische ontwikkeling: het vormt een goede illustratie van een luxueuze fabrikantenvilla, behorend bij een lokale bierbrouwerij. De villa bezit architectuurhistorische waarde vanwege de verzorgde eclectische detaillering. De villa bezit ensemblewaarde vanwege de betekenis van het object voor het aanzien van de historische kern van het dorp Raamsdonk. De villa is tot slot van belang vanwege de gaafheid van het exterieur.