Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
520055
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
22 augustus 2002
Kadaster deel/nr: 
82637/17
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Geertruidenberg
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Raamsdonksveer
X-Y coördinaat: 
119690 - 410823

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

De WATERTOREN is gelegen aan de westelijke zijde van de Oosterhoutseweg, ten zuiden van de kern van Raamsdonkveer. De watertoren werd in 1925 gebouwd in opdracht van de N.V. Waterleiding-Maatschappij "Noord-West-Brabant". Het ontwerp voor de toren, die stijlelementen van het expressionisme en de Art Deco vertoont, werd geleverd door ir. Hendrik Sangster. Deze ontwierp een groot aantal watertorens voor bovengenoemde maatschappij. De watertoren is sinds 1970 als zodanig buiten gebruik en heeft heden een functie als kantoor annex expositieruimte. Hiertoe werd het gebouw in 1992 voorzien van een drietal eenlaags aanbouwen. In de toren zelf bevindt zich een opslagruimte.

Omschrijving

De watertoren is 43,85 meter hoog en heeft een zeshoekige plattegrond. Op de zuidelijke, westelijke en noordelijke zijde een drietal eenlaags aanbouwen, daterend uit 1992. De toren heeft een betonnen skelet met bakstenen vulling/bekleding en is bepleisterd. De toren heeft een vierdelige opbouw, bestaande uit een plint, een smallere schacht, een aan de voor- en achterzijde uitkragend reservoiromhulsel en een twaalfzijdige bekroning, afgesloten door een iets spits toelopend koepeldak. In de oostelijke zijde van de plint bevond zich oorspronkelijk een ingangspartij met decoratieve omlijsting: deze is deels gewijzigd en gaat schuil achter één van de recente aanbouwen. Boven de ingangspartij was de toren voorzien van een aantal over de gehele hoogte van de schacht lopende spleetvormige openingen met vensters. Ook in de overige gevelvlakken waren kleine, per twee gekoppelde vensters aangebracht. Deze zijn later dichtgemetseld. De toren is voorzien van een verticale geleding in de vorm van steunberen: twee tegen het meest oostelijke en westelijke vlak van de schacht en twee op de zuidelijke en noordelijke hoek. Deze laatsten lopen door over de schacht en het reservoiromhulsel. De overgang van schacht naar reservoiromhulsel wordt gemarkeerd door trapsgewijs verspringende uitkragingen. Aan de oostelijke zijde bevindt zich hierin in het midden een uitsparing. In het reservoirgedeelte is de watertoren in elk gevelvlak voorzien van een ondiepe, erkerachtige uitbouw, waarin oorspronkelijk per acht, respectievelijk zes gekoppelde kleine lichtopeningen waren aangebracht. Deze zijn later dichtgemetseld. In het oostelijk gevelvlak een recenter rechthoekig venster.

De watertoren heeft een cilindervormig betonnen reservoir, met een inhoud van 300 kubieke meter en een hoogwaterspiegel op 36 meter.

Waardering

De watertoren is van algemeen belang. De toren heeft cultuurhistorische waarde al bijzondere illustratie van de ontwikkeling van de watervoorziening in Noord-Brabant. Voorts is het object van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de betonnen watertoren. Het gebouw heeft architectuurhistorische waarde vanwege de plaats die het inneemt binnen het werk van de architect Sangster en vanwege het bijzondere materiaalgebruik. De watertoren heeft ensemblewaarde als beeldbepalend gebouw in het open landbouwgebied ten zuiden van het dorp Raamsdonkveer. Tot slot bezit de watertoren architectuurhistorische zeldzaamheid: als voorbeeld van het werk van Sangster is het zeldzaam geworden.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaOosterhoutseweg184941 WZRaamsdonksveer

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenIndustrieNutsbedrijf

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
RaamsdonkK645

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeArt Décoinvloeden
Expressionismeinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19251925exactvervaardiging
19921992exactverbouwing

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Sangster, H. ; Noord-Brabantarchitect / bouwkundige / constructeur
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee