Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
520057
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
22 augustus 2002
Kadaster deel/nr: 
82637/7
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Geertruidenberg
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Raamsdonksveer
X-Y coördinaat: 
119617 - 411845

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

De VILLA is gesitueerd aan de oostelijke zijde van de Wilhelminalaan, een belangrijke doorgaande weg door Raamsdonksveer, waarlangs een groot aantal negentiende eeuwse villa's is gelegen. Het woonhuis werd omstreeks 1870 gebouwd in een eclectische bouwstijl. De villa wordt omgeven door een tuin met rode beuken. De villa, die nog steeds een woonfunctie heeft, werd in 1996 verbouwd. Hierbij werd de achtergevel voorzien van een serre en werd de voormalige berging op de zuidoostelijke hoek van het pand uitgebreid.

Omschrijving

De deels onderkelderde villa heeft een globaal L-vormige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een Frans mansardedak, gedekt met beverstaartpannen. Boven het dak een viertal schoorstenen. Gevels opgetrokken in handvorm baksteen, deels gepleisterd.

De symmetrische voorgevel telt vijf traveeën en wordt op de hoeken gemarkeerd door gepleisterde, geblokte pilasters. De voorgevel wordt afgesloten door een kroonlijst met lijstwerk en een bloemmotief. Voluutvormige consoles onder de gootlijst. Gepleisterde, geblokte middenrisaliet, waarin de ingangspartij, gelegen in een ondiep portaal. Paneeldeur met gietijzeren roosters en bovenlicht. Hierboven een balkon met smeedijzeren sierhek. Beglaasde balkondeur met afgerond bovenlicht. De vertrekken zijn in de voorgevel voorzien van T-vensters met afgeronde bovenhoeken en geprofileerde omlijsting met kuif.

De sober uitgevoerde oostelijke zijgevel heeft T-vensters ter plaatse van de keuken en de woonkamer. Ter plaatse van het trappenhuis een rozetvenster. De achtergevel toont rechts de éénlaags aanbouw onder zadeldak, met op de zuidoostelijke hoek een lagere uitbouw onder zadeldak, waarin voorheen de berging. In de westelijke gevel van de aanbouw een T-raam. Links gaat de achtergevel op begane grondniveau schuil achter een driezijdige moderne serre onder plat. Op de bovenverdieping getoogde vensters met T-ramen.

De westelijke zijgevel is op de begane grond en de verdieping voorzien van getoogde vensters met T-ramen. Geheel links een geblokte hoekpilaster.

Inwendig toont de villa in hoofdlijnen nog de oorspronkelijke dispositie. In het midden een over de gehele diepte van het pand lopende gang. Rechts hiervan twee kamers. Links aan de voorzijde een woonkamer, hierachter het trappenhuis. Achter het trappenhuis de keuken en voormalige tuinkamer.

Waardering

De villa is van algemeen belang. De villa bezit cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling: het vormt een goede illustratie van de overwegend luxueuze bebouwing aan de hoofdweg ten zuiden van Raamsdonksveer, bestaande uit villa's en luxueuze woonhuizen. De villa bezit architectuurhistorische waarde vanwege de rijke detaillering in eclectische stijl en vanwege het bijzondere materiaalgebruik, met name de beverstaartpannen. De villa bezit ensemblewaarde vanwege het belang van het pand voor het aanzien van de oude doorgaande weg door Raamsdonksveer, die aan de zuidzijde van de kern wordt gedomineerd door een luxueuze, overwegend negentiende-eeuwse villabebouwing en vanwege het smeedijzer hekwerk. De villa is tot slot van belang vanwege de relatieve gaafheid van het exterieur.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaWilhelminalaan54941 GJRaamsdonksveer

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
RaamsdonkH6261

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismeinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18701870globaalvervaardiging
19961996exactverbouwing