Sint Michielsgestel E 3680
Zegenwerp 5, 5271 NC te Sint-Michielsgestel

Omschrijving

HUIS ZEGENWERP; in oorsprong middeleeuws, in de 18de eeuw opnieuw opgetrokken; bakstenen gebouw; bestaande uit een hoofdgedeelte, XVIIId, onder een schilddak, een aangebouwd, aan de noordzijde inspringend, bijna even hoog achterhuis, XVIIID, ook onder een schilddak, een aanbouw, 1889, met zadeldak aan de zuidgevels van het hoofdgedeelte en achterhuis en - in het verlengde daarvan - een smalle dienstvleugel, XVIII-XIX, eveneens onder een zadeldak; alle daken met grijze pannen. Het hoofdgedeelte op een rechthoekige plattegrond heeft boven de kelders twee bouwlagen en een zolder onder een schilddak; de lange westgevel heeft een drie vensters brede risalerende door een fronton bekroonde middenpartij, waarin in het midden de bescheiden ingang; N.B. de plaatsing van de ramen in het muurvlak van deze middenpartij is net niet symmetrisch, voorgevel totaal vijf traveeën breed met een kroonlijst op voluutvormige consoles acht- en zesdelige Empire-schuiframen; geblokte hoekpilasters, vierkant klokkentorentje midden op het dak.

Het achterhuis, enkele meters korter dan het hoofdgedeelte, tegen de achtergevel (=oostgevel), ervan, heeft hetzelfde raamtype; de zuidgevel in het verlengde van die van het hoofdgedeelte.

Tegen deze zuidgevels is in 1889 (stichtingssteen) een vleugel met twee bouwlagen gezet in eenvoudige neo-renaissancestijl; zadeldak tussen topgevels; westelijke topgevel, in het verlengde van de voorgevel van het hoofdgedeelte, heeft boven elkaar twee erkers met meerruitsramen.

Inwendig o.m.: in de grote vestibule de mozaïekvloer, XIXc; polychroom, florale motieven; in de grote zitkamer: getoogde marmeren schouw (zwart, geaderd) in overgangsstijl, XVIID, met grisaille schoorsteenstuk in rijke stucomlijsting. Deze schouw is afkomstig uit Leiden en later in dit huis geplaatst.

Het HUIS ZEGENWERP is van algemeen belang:

- vanwege de architectonische en cultuur- en kunsthistorische waarden.