Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520068
Complexnummer
520066 - Zegenwerp
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82634/83
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Sint Michielsgestel E 4655
Sint Michielsgestel E 4573
Sint Michielsgestel E 4618
Sint Michielsgestel E 4665
Sint Michielsgestel E 4673
Sint Michielsgestel E 4672
Sint Michielsgestel E 3732
Sint Michielsgestel E 4297
Sint Michielsgestel E 3551
Sint Michielsgestel E 3689
Sint Michielsgestel E 4619
Sint Michielsgestel E 3688
Sint Michielsgestel E 4620
Sint Michielsgestel E 4054
Sint Michielsgestel E 3680
Sint Michielsgestel E 3332
Sint Michielsgestel E 4565
BY Zegenwerp 5, Sint-Michielsgestel

Omschrijving

Omschrijving

PARKAANLEG, bestaande uit

a. lanen;

b. landschapspark;

c. siertuin;

d. weiland;

e. parkbos, met beuken beplant;

f. goudvisvijver.

ad a. De lange met eiken beplante oprijlaan, XVIII, loopt in een rechte lijn vanaf de Dommelbrug bij het dorp tot aan de Dommel; via een bijna rechte hoek buigt de laan af naar de achterzijde van het huis. Dit laatste stuk is met beuken beplant en loopt evenwijdig aan een oude Dommelarm; het met eiken beplante verlengde van dit laandeel, XVIII, in oostelijke richting, wordt aan de noordzijde begrensd door een oude linde in de as van de laan. Een deel van het grote weiland, de voormalige boomgaard (zie 2d), wordt aan de noordzijde begrensd door een tweede laan, die met oude suikeresdoorns is beplant. Alle lanen hebben een puinverharding. Iets hoger gelegen loopt een laan van de twee boerderijen Zegenwerp 3 en 4 naar het dorp St. Michielsgestel; deze laan wordt het Hoefpad genoemd en gold als praktische weg omdat het gebied tussen de Dommel en de oprijlaan vaak overstroomd was.

ad b. Het kleine park in landschapsstijl XIXa-b, ligt ten westen en noordwesten van het huis en is aangelegd rond de oude Dommelarmen, die nu vijvers zijn; er is een grote bomenwei, Schapenwei genaamd, waarin nog enkele monumentale oude solitairen staan zoals een sequoia uit 1851, waarvan de kruin te zien is vanaf Gemonde, een lyriodendron (tulpenboom) en een ginkgo. De wei is gedeeltelijk omzoomd met bosranden; vanaf de wei zijn er uitzichten naar de grote wei en naar het agrarische landschap ten zuiden van de Dommel.

ad c. Aan de voorzijde van het huis ligt een rond rozenperk met een laag buxushaagje, XX, omgeven door een rondlopend pad; een recht grindpad loopt vanaf het perk - niet in de as van het huis - naar het koetshuis, verbonden met een aantal landgoedwegen. Tussen de zuidelijke aanbouw aan het huis en de Dommel ligt een tuin met rozen, bloemvakken en enkele oude taxusbomen, XXb-c; vanaf hier is er uitzicht op het landschap aan de andere zijde van de Dommel. Aan de voorzijde van het huis ligt een vijver, waaromheen in het verleden de oprijlaan voortgezet werd.

ad d. Het grote weiland, vroeger de boomgaard, XIX of ouder, ligt ten noordoosten van het huis in de oksel van de oprijlaan; bij het appelhuisje staan nog een paar oude fruitbomen.

ad e. Aan de westkant van het terrein ligt een met beuken beplant wandelbos met enige heuvels. Bij de aanleg van het park in Engelse landschapsstijl zijn de natuurlijke hoogteverschillen van het gebied (een dekzandplateau) geaccentueerd. Uitkijkheuvel met daarop een beuk, omringd door een cirkel naaldbomen. Koepelberg, waar eens een theekoepel heeft gestaan. De ronde vijver, genoemd de Goudvisvijver, is reeds te zien op een kaart uit 1832. Waarschijnlijk is deze vijver gegraven in een uitgestoven laagte. Onderbegroeiing met rhododendrons, gebogen paden en slingerende vijvers. Nabij twee armen van het water ligt een kindergrafje met op de steen een tekst: Catharina Louise née le 23 septembre - oktobre 1811.

Waardering

De PARKAANLEG is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de cultuurhistorische en landschappelijk visuele waarden;

- wegens het gebruikmaken van de natuurlijke gesteldheid van het terrein;

- wegens de functionele en visuele relatie met de gebouwde onderdelen;

- wegens de aanwezigheid van de 18de-eeuwse elementen als vijver en lanen;

- wegens de aanleg in landschapsstijl uit de 19de eeuw.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520066. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Historische aanleg

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Landschapspark

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Landschapsstijl
invloeden