Zeist F 636
BY Blikkenburgerlaan 4, Zeist

Omschrijving onderdeel 3:

KOETSHUIS behorende tot de historische buitenplaats Blikkenburg. Ten zuidoosten van het hoofdgebouw ligt een koetshuis met L-vormige plattegrond, waarin aan de voorzijde een rijtuigenstalling (links) en een dienstwoning (rechts) zijn ondergebracht, terwijl in de vleugel linksachter een paardenstal gesitueerd is. Het pand bestaat uit één bouwlaag en een zolder onder een omlopend schilddak gedekt met blauwe pannen. Centraal in de symmetrische, gepleisterde voorgevel twee paar koetsdeuren onder één kroonlijst met daarboven een wapenschild. Ter weerszijden van deze middenpartij een meerruitsschuifvenster in empire-stijl met luiken. In de linker zijgevel rechts twee halfronde stalramen met spaakroeden, ter hoogte van de daar achter gelegen stal is de gevel blind. De rechter zijgevel, tevens voorgevel van de dienstwoning, heeft een iets uit het midden geplaatste eenvoudige toegangsdeur met meerruitsbovenlicht geflankeerd door vensters met luiken als in de voorgevel. Het rechterdeel van de woning is onderkelderd en voorzien van een laag keldervenster met luiken. In de 20ste eeuw hebben er enige beeldbepalende wijzigingen plaats gevonden. Zo is er een langgerekte dakkapel met meerruitsvensters aangebracht en is er aan de rechterzijde een lage, ondiepe aanbouw geplaatst, voorzien van een voordeur, die sindsdien als toegang van de woning fungeert. Aan de achterzijde van het koetshuis bevindt zich in de ruimte tussen aanbouw en stalvleugel een dubbele inrijdeur. De aangrenzende zijgevel van de stal is voorzien van twee halfronde stalramen met spaakroeden. De achtergevel van de stal heeft aan de linkerzijde een toegangsdeur met meerruitsbovenlicht en centraal in de top een venster met meerruitsbovenlicht en halve luiken. Zowel de indeling als de afwerking van het interieur van de rijtuigenstalling en de paardenstal zijn sinds de bouwtijd gaaf bewaard gebleven. In de rijtuigenstalling is de rechterwand voorzien van een betimmering met rijen knoppen en verschillende soorten steunen voor het ophangen van paardentuig en aanverwante benodigdheden. De westzijde van de stal is ingedeeld in paardenboxen die met bomen van elkaar gescheiden zijn. De bomen hangen tussen de muur en houten kolommen, waaraan een pen bevestigd is voor het ophangen van paardentuig. Aan de wand hangt boven iedere box een halfronde, ijzeren ruif. Centraal tegen de oostelijke wand bevindt zich een waterpomp. De stal is intern middels een toegangsdeur verbonden met de rijtuigenstalling en is buiten de boxen voorzien van een klinkerbestrating.

Het KOETSHUIS behorende tot de historische buitenplaats Blikkenburg is van algemeen belang:

- Vanwege de ouderdom;