Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520084
Complexnummer
520083 - Nederhorst
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82627/4
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Nederhorst den Berg A 1715
Slotlaan 3, 1394 BK te Nederhorst den Berg

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 1:

HOOFDGEBOUW (De Nederhorst). Kasteelachtig huis uit de eerste helft van de 17de eeuw, waarvan een deel van het muurwerk aan de westzijde herinnert aan de 16de-eeuwse woontoren (ander steenformaat) en een classicistische ingangspartij uit de 18de eeuw. Het op vierkante grondslag opgetrokken huis bestaat uit een onderhuis, gelegen boven het waterniveau, en twee verdiepingen onder een met leien -alleen voorzijde- en pannen gedekt omgaand schilddak met kleine dakruiters; op de hoeken staan zeskantige torens bekroond door leien gedekte spitsen met windvaatjes. De gevels kennen een regelmatige geleding van verschillend formaat kruisvensters met halve luiken; deels onder ontlastingsbogen met bergsteen. Centraal in de regelmatig ingedeelde voorgevel van vijf vensterassen de toegangspartij in een 18de-eeuwse omlijsting met balkon en dakkapel. De dubbele toegangsdeur met rondboog bovenlicht voorzien van siersmeedwerk wordt geflankeerd door geprofileerde pilasters die een balkon dragen, boven het omlijste verdiepingsvenster is een dakkapel met rondboog fronton en wangen. De deur is bereikbaar via een breed bordes met hardstenen treden en een sierlijk gesmede leuning; poortjes aan weerszijden geven toegang tot het onderhuis. De achtergevel heeft eveneens vijf vensterassen met centraal een souterraindeurtje naar een bordes, dat thans is uitgebouwd en waarop de aanlegsteiger is geplaatst (zie onderdeelnr.9) daarboven een fenetre de terre met smeedijzeren hekje. In het INTERIEUR is ondermeer van belang de plattegrond en ruimte-indeling met een rechte gang op de as van het huis; balkenplafonds, in de torenkamers deels met sleutelstukken; de rechter voorkamer met balkenplafond en grote 17de-eeuwse schouw; de aangrenzende torenkamer met schouw en boezem voorzien van houtsnijwerk rondom spiegel in Lodewijk XIV of XVI-stijl, gestuct plafond met rozet (hout); op de verdieping een 18de-eeuws beschilderd plafond met een mythologische voorstelling en vier 'witjes' (van elders afkomstig en hier in 1973 geplaatst); in het onderhuis de keuken met marmeren vloer, waterpomp en stenen waterbak.

Waardering HOOFDGEBOUW (De Nederhorst) van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het hoofdgebouw dat een voorbeeld is van een 17de-eeuws huis met een kasteelachtig aanzien gebaseerd op de traditionele bouwwijze, die de gehechtheid aan het verleden uitdrukt; - vanwege de representatieve 18de-eeuwse classicistische ingangspartij; - vanwege de oorspronkelijke plattegrond en interieuronderdelen; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520083. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing