Nederhorst den Berg A 1882
Nederhorst den Berg A 1676
Nederhorst den Berg A 1715
Nederhorst den Berg A 1883
Bij Slotlaan 3, 1394 BK te Nederhorst den Berg

Omschrijving onderdeel 2:

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats De Nederhorst. Het in een vierkante omgrachting gelegen huis De Nederhorst ligt binnen een van oorsprong 17de/18de-eeuwse formeel opgezette aanleg, die nog grotendeels overeenkomt met de ontwerptekening uit ca.1700 van Staden. Vanaf de Slotlaan en de Reevaart, die in 1600 is gegraven (in 1971 is gedempt en bestraat, Nieuwe Overeemseweg), loopt een op de as van het huis georiënteerde diagonale oprijlaan geflankeerd door dubbele bomenrijen (eik en linde) en een sloot. Aan weerszijden van de laan liggen twee door sloten omgeven rechthoekige parterres, thans weilanden/bos. De laan eindigt op een ruim vierkant voorplein en zette zich oorspronkelijk aan de achterzijde van het huis voort (hoofdas). Vanaf het huis functioneert de laan als zichtlaan. Schuin op de hoofdas staat een rechte dwarslaan komende vanaf het dorp, die diende als zij-ingang. Vanaf dit laantje met enkele laanbeplanting van eiken een vrij zicht over een weilandje en naar een woonhuis, die vermoedelijk op een oude bouwplaats (ca.1600), is opgetrokken. Het woonhuis met bijbehorende kapberg is vanwege zijn geringe ouderdom voor de bescherming van ondergeschikt belang. De zij-ingang wordt gemarkeerd door een dubbel spijlenhek (ca.1880) tussen nieuw gemetselde pijlers waarop een 18de-eeuwse lantaarn, de genoemde onderdelen zijn van elders afkomstig en vrij recent in deze setting geplaatst. Ten noorden van de dwarslaan en ten oosten van het huis lag een rechthoekige, door water omgeven tuin, dit terrein is binnen de parkaanleg opgenomen en thans voor een deel als parkeerterrein ingericht. De structuur is nog wel aanwezig. Achter het huis ligt een 19de-eeuws wandelbos met gebogen paden, deels met laanbeplanting; op de Topografische Militaire Kaart van 1872-1918 (uitgave 1922) staat het bos aangegeven echter niet de paden. Aan de zuidzijde is de rechthoekige moestuin gesitueerd (thans gras).

Waardering HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats De Nederhorst van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de gaaf bewaarde laat-17de/vroeg-18de-eeuwse formele structuur met hoofdas, voorplein, omgrachte huis en de percelering; - vanwege het 19de-eeuwse wandelbos achter het huis; - vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats.