Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520088
Complexnummer
520083 - Nederhorst
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82626/178
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Nederhorst den Berg A 1715
Slotlaan 4, 1394 BK te Nederhorst den Berg

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 4:

KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats De Nederhorst. Aan de westzijde wordt het voorplein afgesloten door een 18de-eeuws koetshuis, dat in het begin van de 20ste eeuw met twee vleugels aan weerszijden, haaks op het bouwlichaam, is uitgebreid. Het op U-vormige grondslag opgetrokken bakstenen pand bestaat uit één bouwlaag onder een met pannen gedekt zadeldak; de vleugels die naar achteren toe uitspringen worden beëindigd door een topgevel. Het pand is in 1961 gerestaureerd; inwendig geheel vernieuwd. Gevelindeling met vernieuwde vensters en halve luiken. De regelmatig ingedeelde lijstgevel aan de voorzijde heeft een licht risalerende middenpartij geaccentueerd door een iets verspringende lijst en bekroond door een dakkapel met gebogen fronton (licht) met wangen. In de middenrisaliet twee vensters met aan weerszijden daarvan een deurpartij waarin dubbel inrijdeuren met halfrond bovenlicht in een rechthoekige omlijsting met snijwerk in de hoeken en een venster; rechts van de risaliet een luidklok. In beide zijvleugels een venster en een deurpartij van kleiner formaat (thans met glas), in de top een rond venster.

Waardering KOETSHUIS van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de bouwmassa en plaats aan het voorplein; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520083. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing