Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520097
Complexnummer
520096 - Nemerlaer
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82626/158
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Haaren D 2368
Kasteellaan 2, 5076 RE te Haaren

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 1:

KASTEEL, oorspronkelijk 14e eeuw; huidige bouwblok en toren 17e eeuws; latere wijzigingen en toevoegingen; in 1969 geheel uitgebrand; bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond; twee bouwlagen op hoog onderhuis; omgaand schilddak met leien en vier hoekschoorstenen; aan westelijke zijgevel, op de noordwesthoek een vierkante toren onder een aan de voet geknikt tentdak; één verdieping meer dan het huis; achtergevel (zuid) met centrale uitbouw onder aansluitend lager schilddak; voorgevel hoofdblok symmetrisch, vijf traveeën breed; ingangspartij met natuurstenen dubbele bordestrap met onderingang; 14 treden aan beide zijden; rijke smeedijzeren balustrade en leuningen; hoofdingang met zandstenen omlijsting van brede kroonlijst op halfzuilen; rijk gesneden bovenlicht, XVIII. In 1880 de buitengevels beklampt en in neo-renaissance trant gewijzigd en achterwaarts uitgebreid naar ontwerp van P. Snickers. Vensters bel-étage 8-lichts; op de verdieping 6-lichts; drie dakkapellen.

Waardering:

KASTEEL van algemeen belang _vanwege de ouderdom _vanwege de fraaie 18e eeuwse ingangspartij met bordestrap _vanwege de bijzondere en typerende gevelveranderingen en toevoegingen van 1880 door Snickers

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520096. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing