Echteld I 891
Echteld I 890
Bij Voorstraat 4, 4054 MX te Echteld
Bij Voorstraat 6, 4054 MX te Echteld

Omschrijving onderdeel 2:

PARKAANLEG.

De dubbele grachtenstructuur rond kasteel en voorplein zal dateren uit de bouwtijd van het kasteel. De zeer kleine en eenvoudige landschappelijke parkaanleg is midden 19de-eeuws. De rechte oprijlaan loopt vanaf de Voorstraat in noordoostelijke richting en eindigt in een klein bosje om vervolgens als landweggetje verder te gaan. De laan loopt aan de buitenzijde direct langs de buitengracht en is beplant met jonge eik in enkele rijen; verharding met grind; het kasteel is op het terrein tussen de grachten aan alle zijden omringd met een klein parkbos, behalve aan de noordoost kant, waar het nieuw ingerichte voorplein is; hier staan alleen nog vier oude taxusbomen in een rij langs het bouwhuis; het voorplein is met de laan verbonden door een brug, die haaks op de laan over de buitengracht ligt (zie onder 4). In het parkbosje staat voornamelijk eik en es; Er zijn weinig oude bomen; de oude treurbeuk in de westpunt van het park is het vermelden waard; vanaf het voorplein loopt een rondgaand pad om de binnengracht door het parkje; een extra lus loopt rond in het zuidelijk parkdeel, dat het grootst is; het terrein direct ten noorden en oosten van het voorplein is in gebruik als productieboomgaard. Het is meegenomen in het beschermde complex, aangezien het binnen de buitengracht valt. Bovendien was het in de 19de en begin 20ste eeuw als moestuin in gebruik. Een restant van de bakstenen tuinmuur naast het bouwhuis getuigt hier nog van. De buitengracht verloopt ter plekke niet aanééngesloten: in het noorden gaat hij over in een smalle wetering; in het zuidoosten loopt hij dood ten zuiden van het bouwhuis.

PARKAANLEG behorend tot de historische buitenplaats Wijenburg van algemeen belang

- wegens de ouderdom