Echteld I 891
Bij Voorstraat 2, 4054 MX te Echteld
Bij Voorstraat 4, 4054 MX te Echteld
Bij Voorstraat 6, 4054 MX te Echteld

Omschrijving onderdeel 3:

BOUWHUIS.

Ten oosten van het kasteel, aan het voorplein ligt een bakstenen gebouw van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond onder zadeldak met grijze pannen. Op de noordoost hoek staat een vierkante toren onder een licht uitzwenkend tentdak met leien, bekroond door een helmdakje met windvaan op vier vierkante palen. Het bouwhuis met toren kan uit de 16de eeuw dateren, maar is in de 18de, 19de en 20ste eeuw gewijzigd, getuige de verschillende formaten rode baksteen en de onregelmatige vensterverdeling. Aan de noordoostkant ziet men in het torenlichaam dichtgezette sporen van een poort. In de noordoostgevel van het bouwhuis (dichtgezette) oculi en rondboogensters. In de 19de eeuw is deze gevel, getuige de vlechtingen halverwege, verhoogd. De oostkant van de toren heeft een luik met invlieggaten voor duiven. Op de begane grond een rondboogtoegang. De lange zuidoostgevel heeft aan de rechterkant een aantal deels gedichte venstertjes, aan de linkerzijde een deur met gekoppeld venster en drie roedevensters, waarvan de middelste met bordes. In de zuidwestgevel twee roedevensters en drie oculi, alsmede sporen van dichtgezette vensters.

BOUWHUIS, behorend tot de historische buitejplaats Wijenburg van algemeen belang

- wegens de ouderdom