Bij Kroostweg 7, 3704 EA te Zeist

Omschrijving onderdeel 3.

BOERDERIJ behorende tot de historische buitenplaats de Brink. Ten oosten van het hoofdgebouw, op de grens van park- en weidegebied, ligt een boerderij uit 1867. De boerderij is van het hallenhuistype en bestaat uit een deel met aan weerszijden stalruimte (noord) en een woonhuis (zuid). In de symmetrische eindgevel (noord) een grote, halfronde, dubbele inrijdeur, ter weerszijden rondboogvensters met deels gewone, deels spaakroeden, aan de geveleinden kleine staldeuren met halfronde bovenkant. Boven de centrale inrijdeur een dubbel hijsluik met halfronde bovenkant en in de top twee ronde vensters met kruisvormige roedenverdeling. In de zijgevels een duidelijke scheiding tussen stal- en woongedeelte: de westgevel is voorzien van twee halfronde stalramen met spaakroeden aan de ene kant (noord) en een toegangsdeur met venster aan de andere kant (zuid). Deur en venster hebben een identiek bovenlicht met een voornamelijk diagonale glas-in-lood verdeling rond een centrale ruitvorm. Het meerruitsvenster (verdeling 2x2) is voorzien van luiken. Aan de oostgevel twee halfronde stalramen met spaakroeden en een kleine staldeur aan de noordkant en twee meerruitsvensters met bovenlicht en luiken (zie westgevel) aan de zuidkant. De symmetrische voorgevel heeft op begane grond niveau centraal een toegangsdeur met aan weerszijden twee meerruitsvensters met luiken (zie westgevel), op de verdieping twee dubbel openslaande vensters met diagonaal glas-in-lood motief. De boerderij heeft een met zwarte pannen gedekt zadeldak.

De BOERDERIJ behorende tot de historische buitenplaats de Brink is van algemeen belang:

- Vanwege de ouderdom;